Ezért fogyassz minél több karfiolt
2019. December 7.A tél egyik alapélelmiszere a karfiol: egészséges és sokoldalú zöldség, érdemes legalább hetente egyszer főzni belőle valami finomat. Tele van hasznos tápanyagokkal és olyan összetevőkkel, amelyek számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenthetik, ilyen például a szívbetegség, illetve többféle rákos megbetegedés. Ráadásul a karfiol igencsak fogyókúrabarát, a legtöbb étrendbe és diétába könnyedén beilleszthető.
Sok-sok létfontosságú tápanyagot tartalmaz
Kalóriatartalma rendkívül alacsony, 100 grammjában csupán 25 kalória van, és szénhidrátokban is viszonylag szegény. Rostokban ezzel szemben szerencsére gazdag, valamint sok C-, K- és B6-vitamint, folsavat, magnéziumot, mangánt, foszfort és káliumot tartalmaz.
Rosttartalma segíthet a fogyásban
A rostoknak hála, jótékonyan hat az emésztésünkre, és akkor is segítségünkre lehet, ha fogyókúrázunk. Hamar eltelít, így ha karfiolt fogyasztunk, gyorsan jóllakottnak érezhetjük magunkat. Jól helyettesíthet olyan szénhidrátokban gazdag élelmiszereket, mint a rizs vagy a lisztféleségek, készíthetünk belőle laktató köretet, pizzát, pürét, rakott ételeket, humuszt vagy tortillát is. 92%-ban vízből áll, ez sem elhanyagolható szempont, ha fogyásról van szó.
Antioxidánsokkal az egészségért
Felveszi a harcot a gyulladásokkal szemben, megköti a szervezet szabad gyökeit, és segít fenntartani szervezetünk egészséges egyensúlyát.
Kolin
A kolin talán kevésbé ismert, ám ennek ellenére rendkívül fontos tápanyag, sokan hiányt szenvednek belőle. Több lényeges feladatot is ellát szervezetünkben: megőrzi a sejtfalak épségét, támogatja az anyagcserét és az agyműködést, valamint hozzájárul az egészséges és jól működő idegrendszer fenntartásához. Emellett segít azt is megakadályozni, hogy koleszterin rakódjon le a májban.
Forrás: healthline