Ezektől az ételektől dúsabb és erősebb lesz a hajunk
2021. October 15.A túl kevés elfogyasztott kalória, fehérje, ásványi anyag, zsírsav és vitamin mind-mind árthat hajkoronánk szépségének. Jó tudni, hogy hajunk 15 és 30 éves korunk között képes sűrűbbé válni. Ez a folyamat jelentősen lelassul 40 éves korunkra, de az alábbi anyagok életkortól függetlenül segíthetnek hajunk jobb állapotban tartásában:
– fehérjék
– vas
– A-, B-, C-, D- és E-vitamin
– Omega-3 és 6 zsírsavak
– cink
– szelén
– magnézium
Ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat étrendünk helyes megválasztásával könnyen bejuttathatjuk a szervezetünkbe, lássuk, mely élelmiszerek a legmegfelelőbbek erre!
1. Olajos magvak
Az olajos magvak és diófélék általában sok omega-3 és omaga-6 zsírsavat tartalmaznak, de gazdagok B-vitaminban, magnéziumban, cinkben és E-vitaminban is.
2. Zsíros halak
A zsíros halak – mint a hering, tonhal, lazac és szardínia – magas fehérjetartalmuk mellett D-vitaminban és omega-3 zsírsavban is bővelkednek.
3. Osztriga
Amíg a vörös húsok, leveles salátafélék, teljes kiőrlésű gabonafélék és tojássárgája mind nagyszerű forrása a szükséges vasnak, az osztriga azért különösen előnyös, mert cinktartalma is nagyon magas. Sajnos nálunk csak nehezen és drágán szerezhető be.
4. Spenót
Popeye, a tengerész kedvence is magas vastartalmával hívja fel magára a figyelmet, de ne feledjük el azt se, hogy a vas mellett sok foksavat, A- és C-vitamint is tartalmaz.
5. Tojás
A tojás is nagyszerű fehérjeforrás, sárgájában pedig sok D-vitamint találhatunk, ami az egyetlen vitaminfajta, amit szervezetünk nem képes önállóan előállítani, azaz csakis az étrendünk helyes megválasztásával juthatunk hozzá.
6. Bab
A vegetáriánus és vegán étrend követőinek hasznos tudni, hogy a hüvelyesek és a bab jól helyettesíti a húsokat, ha a vas- és fehérjeszükségletük fedezéséről van szó.
7. Édesburgonya
Magas A- és B6-vitamin-tartalma miatt előnyös a fogyasztása, és azt se felejtsük el, hogy sokoldalúan elkészíthető.
8. Kaliforniai paprika
Kevesen tudják, hogy C-vitaminban még a citrusféléknél is gazdagabb, de emellett tartalmaz még A-vitamint, vasat, cinket, szelént és folsavat is.
9. Görög joghurt
Amennyiben nem az édesített fajtát vesszük, rengeteg hasznos fehérjéhez jutunk a fogyasztásával, és tejtermék lévén tele van kalciummal is.
Forrás: Country Living