Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezeknek az egészségtudatos szokásoknak köszönhette II. Erzsébet hosszú életét

2022. September 26.

Még a modern világban sem magától értetődő, hogy valaki közel 100 esztendős koráig éljen. II. Erzsébet 1926. április 21-én született, tehát bő 96 éves kort ért meg. Ez statisztikailag is nagyon szép teljesítmény, mivel egy 1926-ban született nőnek csak 3,2% volt az esélye arra, hogy megérje a 100. életévét. De nemcsak hosszú életével és rekordhosszú uralkodásával tűnt ki II. Erzsébet, hanem kiváló egészségével is. Gondoljunk csak arra, hogy halála előtt két nappal még fogadta Liz Truss új brit miniszterelnök-asszonyt! Mi lehetett hosszú és egészséges életének a titka? Nyilván szerepet játszottak benne az örökölt gének és a legmagasabb szintű orvosi ellátás, amit csak meg lehet kapni, de voltak bizony olyan napi szokásai is, amelyek követésével mi is egészségesebbeké válhatunk.

 

1. Nem hagyta ki a reggeli

Napi rutinjának része volt a reggeli pontosan 8:30-kor, ekkor teát ivott keksszel, illetve fogyasztott a kedvenc gabonapelyhéből. Az egészséges reggeliről régóta tudjuk, hogy hozzájárul a hosszabb élethez, mivel csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

 

Tipp: Így étkezett II. Erzsébet

 

2. Háziállatokat tartott

Mindenki tudta róla, hogy mennyire szereti kutyáit. Tudósok pedig többször kimutatták, hogy egészségesebb leszünk, ha háziállataink vannak, mert alacsonyabb lesz a vérnyomásunk, kevésbé leszünk stresszesek, depressziósak és kisebb eséllyel hízunk el. Nyomás sétálni indulni a kutyussal!

 

3. Lovaglás

Nagyon fiatal kora óta lovagolt, ezt a hobbiját idős koráig űzte. 

 

4. Tea

Erzsébet minden napját egy csésze Earl Grey teával kezdte, és sok más brithez hasonlóan cukor nélkül, tejjel fogyasztotta. A napi rendszerességű tea gyógyítja sejtjeinket, és megakadályozhatja a krónikus betegségek kialakulását. A fekete tea hatásos immunerősítő, csökkenti a gyulladások kialakulásának esélyét is.

 

5. Snackek, de csak néha egy kevéske

A délutáni tea mellé rendszeresen fogyasztott lekváros szendvicseket. Nem a legegészségesebb snack a világon, de a királynő imádta. A táplálkozási szakértők szerint pedig az egészséges életmód kulcsa nem az, hogy megtagadjunk magunktól mindent, ami kicsit is egészségtelen, hanem, hogy tudjunk mértéket tartani.

 

6. Nevetés

Erzsébet híres volt gyorsan vágó eszéről és humoráról, gyakran kapták el fotósok jóízű nevetés közben. Egyszer egy turista megjegyezte neki, hogy pont úgy néz ki, mint a királynő. Erre csak annyit válaszolt: „igazán megnyugtató” – és ez csak egy a számos humoros eset közül! 

A humor igazi orvosság mind a testünknek, mind pedig az elménknek. Javul a hangulatunk, csökkentjük a stresszt, és tovább élhetünk, ha gyakrabban nevetünk.

 

7. Boldog házasság

Mint minden párnak, Fülöpnek és Erzsébetnek is voltak jobb és rosszabb időszakai, de 70 éven keresztül házasok maradtak. Egy boldog párkapcsolat bizonyítottan szerepet játszik az egészségünk megőrzésében.

 

8. Közeli barátok és a családja

Egy ilyen híres család tagjának lenni garantáltan nem egyszerű. De a kihívások ellenére Erzsébet egyben tartotta családja és szerettei kötelékét, ott voltak neki, amikor szüksége volt rájuk.

Bizonyos kutatók szerint a magány éppen annyival csökkentheti a várható élettartamunkat, mint a dohányzás.

 

9. A természet élvezete

Erzsébet szeretett kertészkedni és hosszú sétákat tenni a természetben. Mindkét tevékenység nyugtatólag hat az elménkre, illetve felfrissíti a testünket. 

 

10. Volt célja az életének

Erzsébet életét Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség lakóinak szentelte, imádta a munkáját, ami meg is látszott rajta. Ez a szenvedély valahol biztosan szerepet játszott hosszú életében is.

 

Talán a legfontosabb tanulság, amit hosszú és tartalmas életéből leszűrhetünk, az a kitartás fontossága. Minden nap felkelni és csinálni, amit kell, minden körülmény között, vagy ahogy ő maga fogalmazott: „Ha az élet nehéznek tűnik, a bátrak nem fekszenek le és fogadják el a vereséget, hanem sokkal inkább küzdeni kezdenek egy jobb jövő reményében:”

 

Forrás: The Healthy

 

Kapcsolódik: 

Most derült ki: két meglepő, titkos összetevővel ette rántottáját Erzsébet királynő

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!