Ezekkel a táplálkozási szokásokkal inkább jobb leszámolni
2020. August 29.Cikkünkben olyan főzési, táplálkozási szokásokat gyűjtöttünk össze, amelyek első látásra nem tűnnek kirívóan egészségtelennek. Az ördög azonban a részletekben rejlik, apróságokon is elcsúszhat a tudatos táplálkozás. Nézzük, melyek a buktatók, és mi mindenre érdemes odafigyelni az „unalomig ismételt” alapszabályokon túl.
1. Túlkészítjük a húst
A húsok túl alapos átsütése inkább rossz, mint jó. Tény, hogy a nyers vagy alulkészült hústól is megbetegedhetünk, ám az égett húsféle ugyanúgy ártalmas, mert rákkeltő anyagok képződhetnek benne.
2. Túl sok vagy túl kevés zsiradékot használunk
Ha túl sok olajjal vagy zsiradékkal főzünk, akkor úgy válik kalóriadúsabbá az ételünk, hogy közben semmiféle extra tápanyag sem kerül hozzá. Ez idáig valószínűleg egyáltalán nem meglepő. Az viszont annál inkább, hogy a túl kevés zsiradék szintén nem szerencsés. A megfelelően megválasztott főzőolaj, mint például az olívaolaj jó forrása az egészséges zsíroknak, ezáltal pedig hozzájárul ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminokat képes legyen feldolgozni a szervezetünk.
3. Mindent ugyanazzal az olajjal főzünk, sütünk
Bár sokan már átálltak arra, hogy főzésre alkalmas olívaolajat használjanak a konyhában, ám jó tudni, hogy az olíva alacsony gyulladáspontja miatt nem mindig jó választás. Érdemes ilyenkor például avokádóolajat használni.
4. Mindig ugyanazokat az ételeket esszük
Mindenkinek megvannak a kedvenc ételei, ám ez nem jelenti azt, hogy kizárólag ezeket kellene fogyasztani. Még akkor sem, ha a kedvencek történetesen egészségesek. Törekedjünk a változatosságra, hogy minden fontos vitaminhoz vagy ásványi anyaghoz hozzájussunk.
5. Mindent gluténmentesre készítünk
Az utóbbi időben divattá vált, hogy azok is gluténmentesen táplálkoznak, akik nem gluténérzékenyek, illetve semmiféle negatív élettani hatást nem tapasztalnak glutént tartalmazó étel elfogyasztásakor. Nem arról van szó, hogy a gluténmentes étrend nem lehet egészséges és kiegyensúlyozott, de tény, hogy a glutén elhagyásával sokkal nehezebb megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és rostot juttatnunk a szervezetünkbe.
6. Kóstolás nélkül sózunk
Ne nyúljunk automatikusan a sószóró után! Vannak ételek, amelyek só nélkül (vagy éppen egy kevés sóval) is finomak. Első a kóstolás, csak akkor sózzunk, ha szükséges!
7. Nem eszünk gyümölcsöket a cukortartalmuk miatt
Pedig ez nagyon rossz szokás! A gyümölcsök nem finomított cukrot, hanem gyümölcscukrot tartalmaznak, emellett pedig magas a rosttartalmuk is. A rost egyébként lassítja a fruktóz (azaz a gyümölcscukor) felszívódását a véráramban, javítja az emésztést, illetve növeli a jóllakottság érzetét.
8. Kiolvasztjuk az ételeket a konyhapulton vagy a mosogatóban
Ha ezt tesszük, ideális környezetet teremtünk a baktériumoknak, ez pedig különböző betegségek kialakulásához vezethet. Sokkal biztonságosabb éjszaka a hűtőben (vagy ha sürgős, a mikróban) kiolvasztani a fagyasztott élelmiszereket.
Forrás: The Healthy