Ezek az ételek felboríthatják a vércukorszintünket
2022. September 3.A vércukorszintünk ingadozása kellemetlen levertséget és kimerültséget okozhat napközben. Egy bizonyos szinten belüli ingadozás természetes, de tehetünk is ellene.
Először is nézzük az okokat! A szervezetünk üzemanyaga a szénhidrát. Ezt glükózzá bontjuk le, amelyet aztán könnyen fel tudnak használni sejtjeink, szöveteink és szerveink. Eközben a hasnyálmirigyünk inzulint bocsájt ki, ez a hormon irányítja a glükózt a sejtjeinkbe, és tartja egyensúlyban a vércukorszintünket. Ha a szokásosnál több cukrot és szénhidrátot fogyasztunk, a szervezetünk több inzulint termel kiegyensúlyozásképpen. Azoknál, akik cukorbetegségben szenvednek, a szervezetük nem reagál helyesen az inzulinra, és ezért tud kilengeni a vércukorszint. Normális esetben a plusz inzulin gyorsan kitisztítja a cukrot a vérünkből. Ahogy a vércukorszint normalizálódik, kimerültnek érezhetjük magunkat. Idővel a vércukorszint ugrálása inzulinrezisztenciához vezethet, ami a cukorbetegséget közvetlenül megelőző állapot. Ezért érdemes elkerülni a vércukorszintünk nagy kilengéseit, és ennek érdekében jó odafigyelnünk bizonyos ételek fogyasztásánál, ezek ugyanis károsabban hatnak a vércukorszintre, mint elsőre gondolnánk.
Görögdinnye
Azért lehet veszélyes, mert csak kevés rostot tartalmaz. Nem kell mellőzni a fogyasztását, de érdemes enni mellé valamilyen fehérjét vagy zsírt, mondjuk sajtot.
Burgonya
Ebben az esetben is arról van szó, hogy fogyasszunk mellé fehérjét, vagy keverjük valamilyen rostban gazdag zöldségfélével, mondjuk brokkolival vagy kaliforniai paprikával.
Tipp: Jamie Oliver az egészségesebb burgonyasalátára szavaz
100%-os gyümölcslevek
A szűrt gyümölcslevekkel is ugyanez a probléma áll fenn. Bennük van a gyümölcs teljes cukortartalma, viszont kiszűrik a hasznos rostanyagot.
Cukormentes élelmiszerek
Sok édességet és egyéb készételt árulnak mint cukorbetegeknek szánt élelmiszert, de annak ellenére, hogy cukor nincs bennünk még bőven tartalmazzák azokat a szénhidrátokat, amelyek az alapanyagul szolgáló gabonafélékben eleve benne vannak.
Mesterséges édesítőszerek
A különböző édesítőszerek közül eddig csak a sztíviáról sikerült bizonyítani, hogy valóban nem emeli a vércukorszintet.
Forrás: The Healthy
Kapcsolódik: