Ez az alacsony kalóriás snack állítólag erősíti a csontokat
Eddig is köztudott volt, hogy az aszalt gyümölcsök segítenek a székrekedés megelőzésében. Viszont most egy másik előnyét kutatták ki ennek az alacsony kalóriatartalmú nassolnivalónak. Egy nem régiben napvilágot látott tanulmányban a Texas A&M azt írja, az aszalt szilva erősíti a csontokat.
A kísérlet során az egereknek adott porított aszalt szilva sokkal hatékonyabb volt, mint a dihidrolipon sav (antioxidáns-tulajdonságokkal rendelkező sav), az ibuprofén, és 5 különféle antioxidáns keveréke, melyet a sugárzás által kiváltott csontritkulás ellen alkottak. Azon egereknek pedig, akik nem voltak kitéve sugárzásnak, erősebbek lettek a csontjaik.
A kutatók még nem teljesen biztosak abban, miért segít az aszalt szilva. Az egyik elképzelés szerint a gyümölcsben levő polifenolok magas antioxidáns-tartalma, és gyulladáscsökkentő képessége állhat a hatás hátterében.
Úgy vélik különösen az asztronauták számára lehet nagy lépés a kutatás eredménye, hiszen az ő szervezetüket magas sugárzás éri. Emellett a kísérlet vezetője, Nancy Turner szerint minden ember diétájába bele kell építeni ezt az aszalt gyümölcsöt. „Sokaknak ellenérzetük van ellene, így nem látják be, hogy ez nem csupán egy finom snack, de a szervezet egészségét is támogatja.”
Nincs még pontos szám arra, mennyi aszalt szilva erősíti meg a csontokat, viszont Turner napi 4-5 darab elfogyasztását ajánlja. De kiemeli, ne válasszuk a szilvalevet, hiszen nem ugyanolyan minőségű szilvából készül a lé és az aszalt változat.
forrás: Prevention