Erre a három vitaminra óriási szüksége van ősszel a bőrödnek
2022. September 15.A nyári napvédelem után se feledkezzünk el a bőrünkről! Ősszel ugyanúgy szüksége van a törődésre, hiszen a hideg hónapok beköszönte előtt fel kell vérteznie magát sok-sok vitaminnal.
Mi történik ősszel a bőrünkkel?
Ősszel a kellemetlen időjárási viszonyok – a hideg, a magas páratartalom és a szél – a mindennapjaink részévé válnak. Elő kell készíteni bőrünket a téli hidegre, ekkor ugyanis könnyebben kiszárad. Ősszel szerencsére rendelkezésünkre állnak olyan szezonális élelmiszerek, amelyek a bőrünk számára legfontosabb vitaminokat magukban hordozzák.
A-vitamin
Ez egy zsírban oldódó vitamin, ami antioxidánsként nagyon fontos a bőrünknek. Segít megőrizni annak nedvességtartalmát és rugalmasságát, valamint leköti a szabad gyököket, és ezzel segít megakadályozni bőrünk elöregedését. Az ősszel (is) szezonális, A-vitaminban gazdag élelmiszerek a következők: sütőtök, mángold, sárgarépa, édesburgonya, spenót, brokkoli, borsó és datolyaszilva.
C-vitamin
A C-vitamin vízben oldódik, antioxidánsokban igen gazdag. Segít megelőzni a bőr elöregedését, nagy koncentrációban alkalmazva élénkebb lesz tőle a bőrünk. Magas C-vitamin tartalmú gyümölcs a kivi, a datolyaszilva, a citrom, a grépfrút, a mandarin, a narancs és a licsi. A zöldségek közül a brokkoli, a borsó, a paprika és a karfiol tartalmaz sokat belőle.
Tipp: Kannabisz és bőrápolás? Lehetséges?
E-vitamin
Szintén antioxidáns hatású, védi bőrünket az UV-B sugárzás hatásaitól, segít eltüntetni a pattanásokat és a különböző bőrhibákat. Nagyon sok élelmiszer tartalmaz E-vitamint, például a növényi olajok, az olajos magvak és az olyan zöldségek, mint a spenót, a paradicsom, a cukkini, illetve pár gyümölcsben is megtalálható, többek közt a kiviben és a datolyaszilvában.
Forrás: Marti Dem
Kapcsolódik: