Érik a csoda finom eper, fogyasszunk belőle minél többet!
2020. April 19.Az eper az egyik legkedveltebb gyümölcs a világon. Több mint 10 fajtája ismert, ezek különböző ízűek, méretűek és állagúak. Érdekesség, hogy biológiai szempontból nem is tekinthető gyümölcsnek, valójában a rózsafélék családjába tartozik, ugyanis a magok a termésen kívül találhatók.
Régóta szeretjük
Már a római korban is fogyasztották, és bolygónk számtalan pontján termesztik. 1714-ben egy Chilében és Peruban dolgozó francia mérnök megfigyelte, hogy az ottani eprek sokkal nagyobbak, mint azok, amelyek akkoriban Európában termettek. Vitt is magával haza Franciaországba, majd termeszteni kezdte: ezek lettek azok a nagy szemű, édes, lédús gyümölcsök, amelyeket ma eperként ismerünk. Egy időben luxuscikknek számított, csak a királyok és a nemesek engedhették meg maguknak a fogyasztását. És persze el ne felejtsük: az epret sokáig afrodiziákumként tartották számon.
Miért olyan egészséges az eper?
Kiváló forrása a C- és K-vitaminnak, tartalmaz még rostot, folsavat, mangánt és káliumot. Az elmúlt évszázadokban természetes gyógyszerként is alkalmazták, főleg emésztési problémákat, bőrirritációkat orvosoltak vele, és még a fogak fehérítésére is bevetették. A rost- és fruktóztartalma segít szabályozni a vércukorszintet. Sokan nem tudják, de a levelei is ehetők: nyersen, hőkezelve vagy teának elkészítve.
Vásárlás és tárolás
Sértetlen, élénk színű, nem túl puha és penészmentes gyümölcsöket válasszunk. Külsejük legyen fényes és mélyvörös, szép friss levelekkel. Az eper nem utóérő, ezért ne vegyünk olyan gyümölcsöt, amely szemmel láthatóan még éretlen. Otthon, fogyasztás előtt alaposan, de óvatosan mossuk meg, fogyasszuk szobahőmérsékleten.
Csak óvatosan!
Sokak számára talán meglepetést okozhat, hogy az eper gyakori allergén. Ha allergiásak vagyunk nyírre, könnyen kialakulhat nálunk az eperallergia is. A leggyakoribb tünetek a torokban és a szájban keletkeznek: bizsergés és viszketés, de a szemirritáció, könnyezés sem ritka.
Forrás: BBC Good Food