Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Elhunyt Gyuri bácsi, a bükki füvesember, rá emlékezünk

2022. December 7.

Halál ellen nincs orvosság, de az odáig vezető út szép is lehet – mondogatta mindig Szabó György, a bükki füvesember, aki életének 94. évében, családja körében, bükkszentkereszti otthonában hunyt el 2022. december 4-én.

Mindenki Gyuri bácsija úgy vélekedett, hogy az egészségünk a mi kezünkben van: tőlünk függ, hogyan gondozzuk, óvjuk azt, természetesen a Jóisten segítségével”. Küldetésének éppen ezért azt tartotta, hogy minél több embernek átadja őseink tudását: a gyógynövények szeretetét és ismeretét. 

Gyuri bácsi a  népgyógyászat alapjait még gyerekként nagymamájától sajátította el. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, majd az élelmiszer-kereskedelem területén dolgozott. 1988-ban, nyugdíjba vonulását követően fordult újra a természetgyógyászat felé.

A gyerekként megszerzett tudást autodidakta módon tovább bővítette, majd 2010-ben fitoterapeuta oklevelet szerzett. Nem csak a test, hanem a test és a lélek működését összefüggésben vizsgálta. Úgy gondolta, a teljes gyógyuláshoz fejben is rendet kell tenni A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítóját 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Voltak, akik azért kritizálták, mert sokan rákból, autoimmun betegségekből is kizárólag gyógynövényekkel várták a gyógyulásukat, de Gyuri bácsi valójában soha senkit sem biztatott arra, hogy a hagyományos orvoslást hátrahagyva gyógyuljon. Úgy vélte, a célzott gyógynövénykezelés a szervezet öngyógyító mechanizmusát erősíti. 

Tudását lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának adta át, aki gyakorlott fitoterapeutaként viszi tovább a hagyományokat, és vezeti a családi vállalkozást.

Emésztésjavító gyógynövényeket ajánl a bükki füvesember

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lassan vége a száraz novembernek, pár gyógynövényes koktél-tipp jöhet?

Lassan vége a száraz novembernek, pár gyógynövényes koktél-tipp jöhet?

Vírushelyzetben minden védelem jól jön, főleg, ha zsongítóan finom is.
Gyógyulj hazai gyógynövényekkel!

Gyógyulj hazai gyógynövényekkel!

A megfázás megelőzésében és kezelésében is nagy segítségünkre lehetnek az itthon termett gyógynövények.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!