Egyből sokfélét! Legyen a tarsolyodban ez a 3 alaprecept, rengeteg sütit tudsz belőlük sütni!
2021. August 16.Sokan úgy gondolják, hogy a sütés „misztikus” tevékenység, pedig ez közel sincs így. Tény, hogy nem árt egy kicsit precízebben hozzáállni, hiszen amíg főzés közben kóstolgathatunk, alakíthatunk az ízeken, a sütin már nem lehet javítani – vagy legalábbis nem annyit –, ha egyszer bekerült a sütőbe. Kreatívkodni ér – sőt! –, de azért legyen a tarsolyunkban pár tuti alaprecept, amit álmunkból felébresztve is tudunk: az omlós tésztát, a kelt tésztát és a kevert tésztát rengeteg különböző sütihez fel tudjuk használni.
Mit készíthetünk omlós tésztából?
Szuper receptet itt találsz omlós tésztához!
Omlós tésztából készül a klasszikus linzer, amit ízesíthetünk vaníliával, citromhéjjal, vagy a lisztből kb. 2 evőkanálnyi mennyiséget kakaóporra cserélhetünk. Márthatjuk csokiba, de meg is tölthetjük lekvárral, mogyorókrémmel, főzött dió- vagy kókuszkrémmel. A francia galette tésztája is omlós, ezt egyszerűen szeletelt gyümölcsökkel töltsük meg, szórjuk meg pici cukorral, és már mehet is a sütőbe. Szintén omlós tésztájú a klasszikus gyümölcsös – akár rácsos – pite, illetve a francia sós pite, a quiche is, amelybe tejszínes, tojásos, sajtos töltelék kerül (tradicionálisan) szalonnával. Tésztájába természetesen nem teszünk cukrot.
Mit készíthetünk kelt tésztából?
Szuper recepteket itt (sós, pizza) és itt (édes, csiga) találsz kelt tésztákhoz!
Liszt, só, élesztő, víz, olaj – ebből áll a pizzatészta. És persze a kelt tésztáknak édes verziója is létezik, az olajat lecserélhetjük vajra, a vizet tejre, kell bele egy kevés cukor, illetve adhatunk hozzá mennyiségtől függően 1-2 tojássárgáját. A kelt tésztából lehet tehát pizza, lángos, főtt krumplival dúsítva langalló. Készíthetünk belőle fánkot, megsüthetjük buktának, és akkor még nem beszéltünk a rengeteg házi péksütiről: csigák, tekercsek, kiflik, croissant-ok… Ezek mind-mind kelt tésztából készülnek. Ha szeretsz frissen sült péksütiket fogyasztani reggelire vagy uzsonnára, a kelt tészta a te tésztád lesz!
Mit készíthetünk kevert tésztából?
Szuper receptet itt találsz kevert tésztához!
A kevert tésztákban az a legjobb, hogy sem dagasztani, sem keleszteni, sem pihentetni nem szükséges, sőt még nyújtani, formázni sem, elég, ha a hozzávalókat (amelyeket gyakran nem is mérleggel, hanem joghurtos vagy tejfölös pohárral mérünk ki) összekeverjük, majd tepsibe simítjuk. Így készülnek a „beledobálós” gyümölcsös sütik meggyel, barackkal, málnával, de ugyanúgy kevert tésztának tekinthető az alap muffintészta is. Érdemes mindig a hűtő és a kamra tartalmához igazítani az ízesítést: lehet gyümölcsös, csokis, kókuszos, túrós, ahogy csak szeretnénk.