Ebből a 14 élelmiszerből bármennyit ehetünk - a súlygyarapodástól nem kell félnünk
Habár nem létezik zérókalóriás élelmiszer, mégis vannak olyanok, amelyek fogyasztásakor nem kell aggódnunk a felszaladó kilók miatt. Dr. Lisa Young, táplálkozási tanácsadó keményítőt nem tartalmazó gyümölcsöket és zöldségeket sorol ebbe a kategóriába.
Miért nem hízunk tőlük?
- Többnyire csupán vízből állnak.
- Alacsony kalóriatartalmúak.
- Rostot tartalmaznak, mely segít hamar elérni a telítettségérzetet.
zeller: Káliumot, folsavat, rostot és K-vitamint tartalmaz. Majdnem 95%-a víz, így egy adag csak 6 kalória. Fontos, hogy frissen fogyasszuk, 5-7 napon belül számos antioxidánsát elveszti.
kelkáposzta: Egy csészényi 33 kalóriát tartalmaz, egy adagban pedig kb. 3 gramm fehérje és 2,5 gramm rost van. Azon kevés élelmiszerek közé tartozik, melyekben omega-3 zsírsav található (ezt többnyire halakból nyerjük). Vitaminokban és folsavban gazdag.
áfonya: Minden más gyümölcsnél magasabb az antioxidáns-tartalma. Egy adag pedig kb. 85 kalória.
uborka: Nagy részben vízből állnak, így egy adag csupán 16 kalória. Nem hinnénk, de a héjában és a magvaiban van a zöldség legtöbb tápérték tartalma (rost és A-vitamin), így jobban járunk, ha nem pucoljuk meg.
paradicsom: Likopintartalma (vörös színű karotinoid) miatt legelőnyösebb számunkra, mely nemcsak a gyümölcs piros színét kölcsönzi, de nekünk segít felvenni a harcot a krónikus betegségekkel. Emellett A-, C- és B2-vitaminokban is gazdag, valamint tartalmaz krómot, folsavat, káliumot és rostokat. Egy közeped méretű paradicsomban csupán 25 kalória van.
grapefruit: Több tanulmány kimutatta, hogy ez a gyümölcs segíti a súlyvesztést. Ez magas rosttartalma miatt van, hiszen általa telítettebbnek érezzük magunkat, stabilizálja a vércukor szintünket. Egy fél grapefruit mindössze 50 kalóriát tartalmaz. Csökkenti a koleszterinszintet, javítja az emésztést, folsavtartalma miatt pedig remek nassolnivaló kismamák számára. A benne levő C-vitamin csökkenti a rák és a szívmegbetegedések kialakulásának valószínűségét.
brokkoli: Nyers vagy párolt formában a legjobb fogyasztani. Szulforafánt (egy fajta antikarcinogén) tartalmaz, mely elpusztítja a rákot okozó kémiai anyagokat. A-, C-, E- és K-vitaminokban gazdag, emellett egy adag párolt brokkoli (31 kalória) a napi rostbevitel 20%-át adja.
kantalup dinnye: Más hasonló gyümölcsökhöz (grépfrút, mangó, narancs) képest nagyobb mennyiségben tartalmaz béta-karotint. Egy csészényi biztosítja a napi ajánlott A- és C-vitamin, valamint káliumbevitelt. Mivel 90%-a víz, így egy adag mindössze 55 kalória.
karfiol: Antioxidánsai és fitokémiai anyagai felveszik a harcot a krónikus betegségekkel. Emellett remek forrása a folsavnak, rostoknak, C- és K-vitaminnak. Adagonként 25 kalóriát tartalmaz.
szeder: Más bogyós gyümölcshöz hasonlóan C-vitaminban és bioflavonoidokban (antioxidáns egy fajtája) gazdag. A szederfogyasztás segíti az emésztést, az éberséget, szűkíti a szöveteket, mely fiatalabb bőrt eredményez. Egy adag pedig pusztán 62 kalória.
saláta: Több fajtája is csupán 10-20 kalória/adag. Annak ellenére, hogy nem ad sok fehérjét, számos vitamint és tápanyagot tartalmaz: folsavat, vasat, A- és C-vitamint.
narancs: Többnyire C-vitamin tartalma miatt fogyasztjuk, mely fontos a kollagéntermelés szempontjából, de számos más előnnyel is bír. Egy közepes méretű narancs mindössze 80 kalória. Plusz egy tipp: ne szedjük le a héj alatti fehér réteget, sok rostot tartalmaz, emellett csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet.
eper: Egy adagban több C-vitamin található, mint egy narancsban, emellett magas a polifenoltartalmuk is. Remek kálium- és rostforrás, zsír-, koleszterin-, és nátriummentesek, egy csészényi csak 50 kalória.
mézharmat dinnye: A kantaluphoz hasonló kalóriamennyiséget tartalmaz, mely többsége a gyümölcsben található 14 gramm természetes cukorból származik. A napi C-vitaminbevitel majdnem felét teszi ki, a benne található réz pedig elengedhetetlen az egészséges bőrhöz.
forrás: businessinsider.com