Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Duplaannyi tortát sütünk otthon a pandémia óta

Hobbicukrászok országa lettünk
2021. May 11.

Soha nem készült még annyi süti és torta a magyar háztartásokban, mint a koronavírus idején, és könnyen elképzelhető, hogy a lelkesedés az éttermek újranyitásával sem huny ki teljesen. De vajon mit sütünk a legszívesebben a négy fal közt?

Tízmillió pék vagy tízmillió cukrász?

Tízmillió pék országa leszünk!” – mondogatták sokan már a járvány tavalyi kitörésekor. Nem is tévedtek nagyot, hiszen soha nem volt még olyan népszerű az otthoni sütés, mint a karantén ideje alatt. Amíg a cukrászdák zárva tartottak, a konyhai feladatok lekötötték azokat, akik nem tudtak mit kezdeni a rengeteg szabadidővel, arról nem is beszélve, hogy közös elfoglaltságot adtak az egész családnak.

Az új hobbi megjelenését egyértelműen tükrözik a számok is: a Google keresési trendjeiben láthatjuk, hogy tavalyhoz képest 25 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik receptek után kutakodnak az interneten. Rekordforgalmat produkáltak a konyhai eszközöket kínáló webshopok, így a sütési eszközökben piacvezető sussvelem.com is.

Az elmúlt évben közel 45 százalékkal nőtt az oldal látogatóinak száma, és több mint kétszerannyian vásároltak nálunk, mint tavaly” – árulja el Szalai Viktória hobbicukrász, a webáruház tulajdonosa. Ami az internetes vásárlás menetét illeti, a többség számára a legfontosabb szempont a gyors szállítás és a segítőkész ügyfélszolgálat volt, emellett pedig az, hogy mindent egy helyen lehessen beszerezni a sütéshez.

A házi süti egyik legfontosabb erénye, hogy személyre szabható

A trendekből körvonalazódni látszik, hogy a tortasütés különös népszerűségnek örvendett az otthonmaradók körében. Ennek többek között az az előnye, hogy aki maga süti a tortát, az pontosan tudja, mi kerül bele, így garantáltan allergén- és tartósítószermentes lesz a sütemény. Arról nem is beszélve, hogy a saját torta személyre szabhatóbb, mint amit készen veszünk: írhatunk rá például feliratot is, és ha nem is néz ki professzionálisan, a szeretteink sokkal jobban örülnek majd neki” – hangsúlyozza Viktória.

Fotó: sussvelem.com

Nem meglepő, hogy a webshopban különösen kelendőek a tortadíszítő eszközök, így például a most különösen divatos sziluett tortadíszek vagy épp a „tortapersely”, amivel néhány ezrest is csempészhetünk az ünnepelt sütijébe. Népszerűek a különböző sütőformák, ételfestékek és az olyan, már nem is kifejezetten kezdőknek való eszközök, mint például a szilikon gyúrólap. A magyarok ezen felül nagy kedvvel vetették bele magukat a sütigyártásba is: erre utal, hogy jól fogynak a bagett, a macaron és az amerikai fánk készítéséhez szükséges sütőformák, de a sajtos rúd kiszúró rács is.

Azt ajánlom a teljesen kezdőknek, hogy bátran kísérletezzenek az alapreceptekkel! Az egyszerű dolgokkal is szép eredményt lehet elérni, ráadásul gyors sikerélményt adnak” – mondja Viktória. És hogy vajon a nyitás után is folytatódik-e az otthoni sütési láz? Bizonyára lesz visszaesés, de valószínű, hogy a jövőben is többen fognak otthon tortát készíteni, mint a járvány előtt.” Akik most kezdenének bele, azoknak a sussvelem.com ingyenesen elérhető 46 oldalas e-bookja, a Szívbéli tortamánia – Tortás szakácskönyv nyújt segítséget, hogy saját tortakölteményekkel lephessék meg a családot.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!