Csilis babot főzöl? Turbózd fel kávéval!
2022. November 20.Nyakunkon a tél, ilyenkor egyre többször készítünk melengető ételeket. Az egyik ilyen nagy klasszikus az amerikai, pontosabban texasi csili. Ez az ízletes, sűrű, laktató fogás különböző fajtájú húsokból és babból készül hagymával, fűszerekkel, köztük az elmaradhatatlan csilipaprikával. Emlékezzünk csak vissza, mennyire szerette Bud Spencer is – legalábbis az ikonikus filmjeiben.
Az étel Texas és Új-Mexikó őslakosai között terjedt el először az 1600-as években, az eredetin kívül rengeteg helyi és családi variánsa van. Van aki édesburgonyával vagy balzsamecettel főzi, mások egy kis alkohollal bolondítják meg, mondjuk sörrel vagy whiskeyvel.
Tipp: Ezért érezzük néhány kávéfajta ízét csokisnak
Ha ez nem lenne elég, még a kávé is szóba jöhet titkos hozzávalóként. A hagyományos fekete kávé természetesen keserű íze jól illik a csili húsa és fűszerei mellé. Előhozza a fokhagyma, a vöröshagyma és a bors aromáját, illetve a babnak szintén nagyszerű társa. És még aludni is tudunk tőle, mert a koffein kifő belőle, miközben elkészül, Nem is beszélve arról, hogy olyan étel, amit nagyobb adagban lehet csak igazán finomra elkészíteni, így egy kotyogósnyi kávé szinte nyom nélkül eltűnik egy nagy fazék csiliben.
Forrás: mashed
Ezt már olvastad?
Ennél cukibb ma már nem lesz: Japánban külön kávézójuk van a malacoknak