Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Cékla, zeller, kelbimbó – miért süssük sütőben?

2021. szeptember 9.

Megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk vagy tetszőlegesen daraboljuk, aztán bő vízben puhára főzzük. Jó megoldás lehet sok-sok zöldségféle elkészítésére, viszont létezik rengeteg olyan zöldségfajta is, amelynek szuper jól áll a sütés. Időigényesebb, ez tény, de megéri! 

A céklát mossuk meg, hámozni nem szükséges. Egészben (vagy ha óriási a gumó, negyedekre vágva) csomagoljuk alufóliába, és forró sütőben süssük készre. Sütés után hámozzuk meg. Édes, földes, intenzív íze így készítve még jobban kijön, finom kencékhez, de készíthetünk belőle krémlevest is.

Sült hasábkrumpli helyett sült zellerhasáb? Igen! A zellert pucoljuk meg, vágjuk hasábokra, és terítsük szét egy rétegben egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Fűszerezzük kedvünkre, a tetejére spricceljünk egy kevés olívaolajat, és süssük puhára a sütőben. Tálaljuk mártogatósokkal vagy fűszersóval meghintve. 

Teljesen más élményt nyújt a sült kelbimbó. Ha eddig a főtt-párolt verzió nem volt a kedvencünk, érdemes kipróbálni sütőben készítve is. A szemeket tisztítsuk meg, vágjuk ketté, és tegyük vágott felükkel felfelé egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg durva szemű sóval, spricceljük meg olívaolajjal, és süssük meg. Belül puha, kívül ropogós, akár egy chips! Majonézzel a legfinomabb. 

A címben említett 3 zöldségfélén túl érdemes próbát tenni további zöldségekkel is. A burgonya, az édesburgonya és a sütőtök egyértelmű opciók, de rakjuk csak be bátran a sütőbe a sárgarépát is! Ha egészen kicsi, zsenge répákat vásárolunk, mehetne egészben a tepsibe koriandermaggal, sóval, borssal vagy rozmaringágakkal, fokhagymával körítve. Tálaljuk korianderzölddel, majonézzel vagy dijoni mustárral. Végül, de nem utolsósorban említsük még meg a karfiolt is! Megsüthetjük egyben (fűszeres olajjal átkenve, szuperül néz ki például a currys olajjal napsárgára sült karfiolfej), rózsáira szedve vagy szeletekre vágva. 

Az őszi-téli zöldségek zöme mennyei sütőben sütve. Most jön a szezonjuk, kísérletezzünk! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.