Az egészséged mellett a szépségednek is jót tesz a mandula
2020. March 10.Az egyik legfinomabb olajos mag a diéták többségébe beilleszthető, illetve számos speciális étrend – mentes táplálkozás, mediterrán és paleo életmód – is ajánlja. Ha egészséges nasira vágyunk, egy kis marék bőven elegendő belőle a főétkezések között. És állítólag már napi 6 szem elfogyasztásával jót teszünk a szervezetünknek. A mandula a pozitív élettani hatások mellett a szépségápolásban is élen jár, mutatjuk, hogyan lehet segítségünkre.
Puhább bőr és tisztább pólusok
Ha a természet versenyt rendezne a legtáplálóbb és legegészségesebb élelmiszer címért, a mandula jó eséllyel végezne a dobogón. Sok benne a vitamin, az ásványi anyag és a jó zsír, ezek pedig mind-mind hozzájárulnak a hajunk és a bőrünk egészségéhez és szépségéhez. Ha száraz, töredezett a bőrünk, a magvak napi fogyasztása – vagy a belőlük kinyert olaj használata – segít a hidratációban. Ha aknéra vagyunk hajlamosak, érdemes étrendünket A- és E-vitaminnal felturbózni, ez a bőrbetegség ugyanis gyakran a fenti vitaminok hiánya miatt alakul ki. A bőr öregedésének ütemét is képes csökkenteni, késleltetni, ebben az E-vitamin mellett az antioxidánsok és az omega-6 zsírsavak játszanak fontos szerepet. Szülés után is hathatós segítséget nyújt a striák eltüntetésére.
Gyönyörű haj és egészségesebb fejbőr
Csak akkor lesz élettel teli, csillogó és erős a hajunk, ha a fejbőrünk egészséges – és ez fordítva is igaz. A mandula rendszeres fogyasztásával szervezetünkbe jutó létfontosságú tápanyagok – mint az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak –, valamint az A- és B2-vitaminok csökkentik a fejbőrön kialakult gyulladásokat, és javítják a haj egészségét. A magnézium, cink, omega-3 és omega-6 zsírsavak serkentik a haj növekedését, az E-vitamin erősíti és ellenállóbbá teszi, a B-vitamin pedig hosszan tartó, természetes csillogást biztosít neki. Állítólag, ha rendszeresen masszírozzuk a fejbőrünket mandulaolajjal, késleltethetjük az első ősz hajszálak megjelenését.
Súlykontroll
Az egészséges zsírok, fehérjék és rostok segítik súlyunk szabályozását. Mivel elfogyasztásuk után sokáig jóllakottnak fogjuk érezni magunkat, kevesebb eséllyel nyúlunk édesség, péksüti vagy egyéb nasi után. Szabályozzák a vércukorszintet is.
Forrás: so delicious