Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Az 5 leggyakoribb hiba, amit görögdinnye nevelésekor véthetsz

2022. June 29.

A dinnye kiskerti termesztésével sokan megpróbálkoznak – különösen most, hogy a zöldség- és gyümölcsárak az egekbe szöktek. Inkább haladó kertészeknek ajánljuk, mert a kényesebb növények közé tartozik. Ezek a leggyakoribb hibák, amelyeket elkövethetünk. 

1. Nem éri elég nap

A dinnye napimádó növény, bőséges napfény szükséges a fotoszintetizálásához, és 20 fok alatt már nem érzi jól magát éjjel sem. Éppen ezért célszerű napos, meleg területen elhelyezni. 

2. Túl sok nap éri

Az sem szerencsés azonban, ha a dinnye túl sok napot kap, ilyenkor ugyanis megposhadhat. A szántóföldeken, ahol ipari mennyiségben termesztik a dinnyét, ez állítólag azért nem történik meg, mert hagyják a dinnye mellett a gazt magasra nőni, így aztán a gyümölcs bizonyos mennyiségű árnyékot mindig kap. A kiskertekben általában szalmamulcs veszi körül. 

3. Nem kap elég vizet

A görögdinnye 90 százaléka víz, teljesen érthető, hogy a gesztációs folyamat során is rengeteg vízre van szüksége. Ha nem vagy képes megfelelő mennyiségű vízzel ellátni a dinnyét, az ki fog száradni, mielőtt megérne, vagy szivacsszerű apró példányokat kapsz csupán. 

4. Elárasztja a víz

Hiába vízkedvelő növény a dinnye, nem szereti a túl sok vizet. Nem jó megoldás, ha leteszed a slagot, aztán hadd szóljon: inkább a finom permetezést szereti. Este vagy kora reggel szabad locsolni, vagyis vízzel permetezni, tilos elárasztani, mert felszívja magát, és nem lesz édes, illetve a tocsogó vízben elrohad – az állandó, enyhe nedvességet igényli. A növekedési szakasz utolsó pár hetében kis cukros víz mehet a tövéhez, jót tesz neki. A mulcs pangó víz ellen szintén kitűnő fegyver. 

5. Nincs elég helye

A dinnye szereti a tágas tereket, szűk helyen nem növeszt elég mély gyökereket, és nem tud elegendő tápanyagot felvenni a tökéletes fejlődéshez. Ha dinnyét öltetsz, 10 négyzetméterenként maximum 4 példányban gondolkodj.  

Nem ússzuk meg: akár 30-40%-kal is drágulhat idén a dinnye. Mutatjuk az okát!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mivel fogyasszuk a dinnyét? Ezzel az 5 hozzávalóval nem lőhetünk mellé

Mivel fogyasszuk a dinnyét? Ezzel az 5 hozzávalóval nem lőhetünk mellé

Mivel párosítsd a görög- és a sárgadinnyét?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!