Avokádót a desszertbe? Igen!
2020. November 14.A krémesen selymes állagú avokádót nem csak pirítósra kenhetjük vagy guacamoleként fogyaszthatjuk. Legtöbbször sós ételekhez használjuk, ám néha érdemes egy picit elkalandozni az avokádós édességek világába is.
Hogyan válasszuk ki a legjobb avokádót a boltban?
Először is: vásároljunk érett, puha avokádót. Ha ez mégsem sikerül, jó tudni, hogy utóérő, a konyhapultra téve elegendő neki 4-5 nap, de ha türelmetlenek vagyunk, vessük be a következő trükköt. Helyezzük az avokádót pár banán társaságában egy papírzacskóba, aztán hagyjuk, hogy a banánokból felszabaduló etiléngáz elvégezze a dolgát: hatására az avokádó gyorsabban beérik és megpuhul.
Milyen édességeket készíthetünk avokádóból?
Inspirálódhatunk például Indonézia nemzetei italából, az es telerből, amely nem más, mint egy jéghideg koktél kókuszból, avokádóból, jackfruitból (jákafa, avagy kenyérfa termése), sűrített tejből és pandanlevélből. Az egzotikus hozzávalók beszerzése ugyan nem egyszerű feladat, viszont hasonló gyümölcsös italt bátran kreálhatunk magunknak. Sőt! Ugyanitt Délkelet-Ázsiában a milkshake-ekbe is avokádó kerül fagyi helyett. Vietnámban közkedvelt ital a sinh tố bơ, ami szintén egy avokádós milkshake.
Szuper jól harmonizál a csokoládéval, épp ezért gyakran készítenek belőle nyers, illetve nyers-vegán desszerteket. Például selymes csokoládépudingot vagy csokis-avokádós brownie-t. A pürésített avokádót kakaóporral, őrölt mandulával (vagy más olajos maggal) és tetszőleges édesítővel összedolgozzák, majd brownie formájúra szeletelik. Mehet bele kókuszreszelék vagy tovább ízesíthetjük aszalt gyümölcsökkel. És mivel az avokádó csodásan krémes, hasonló módon „hamis” mousse-ok és pudingok is készíthetők a segítségével.
Forrás: The spruce Eats