Átfogó útmutató egy tökéletes kajanaphoz
Steven Macari a SLVRBK Health alapítója, a Drive 495 táplálkozási tanácsadója saját tapasztalatairól mesélt a Harper’s Bazaarnak. Szerinte az emberek többsége a hízástól való félelem miatt elégtelen mennyiségű szénhidrátot és gyümölcsöt fogyaszt. Valójában pedig csak a feldolgozott szénhidrátokat kell kerülnünk, a gyümölcs pedig az egyik leghatékonyabb, legkönnyebben megemészthető szénhidrátforrás, emellett jótékony hatással van az emésztőrendszerre is.
Macari csak organikus, magas minőségű élelmiszereket fogyaszt – több terméket biodinamikus farmról szerez be, mely sokak szerint még az organikusnál is jobb. Megjegyzi, hogy a hidegebb évszakokban csökken a gyümölcsbevitel, nehezebb friss, minőségi gyümölcsökhöz jutni. Ekkor burgonya, nyers még és rizs teszi ki a bevitt szénhidrátjai nagy részét.
Nézzünk bele Macari ételnaplójába.
Ébredés után: kb. fél liter ásványvíz néhány csepp frissen facsart narancslével és egy csipet tengeri sóval
Kis mennyiségű gyümölcslé is képes beindítani az emésztőrendszerünket. A tengeri só pedig hidratál, beállítja a napi optimális emésztést.
Első főétkezés: 2-3 tojás ghíben kisütve, egy tál gyümölcs, cappuchino organikus tejjel
Általában ezt fogyasztja reggelire, sietősebb napokon viszont bedob egy turmixot (tej, nyers tojás, zselatinpor, tengeri só, fagyasztott málna, kókuszolaj). Nyugisabb napokon pedig marad a kávé, vajjal vagy ghível, első főétkezését pedig ebédidőben fogyasztja el.
Második főétkezés: csirke, paradicsom, uborkasaláta olívaolajjal, 1-2 gyümölccsel
Többnyire a tegnap esti maradék húst fogyasztja (csirke, hal, marha), köretnek gyümölcsszerű zöldségeket vág (uborkát, paradicsomot, paprikát), nem pedig leveleseket – utóbbiak hátrányosan hatnak az emésztésre és az anyagcserére, így ezekből keveset eszik.
Délutáni snack: kantalup dinnye és parmezán
A gyümölcs plusz sajt a hagyományos uzsonna számára, rohanós napokon viszont a reggeli shake-jéhez hasonló italt iszik ekkor is.
Harmadik főétkezés: vad rák, fehér rizs, paprikával és hagymával
Egyfajta rotációt követ a húsokat illetően: csirke est, vöröshús est, halhús est, rákféle est, majd húsmentes est (pl.: padlizsán). Ez jó trükk ahhoz, hogy változatosan étkezzünk, és a lehető legtöbb tápanyagot fogyasszuk.
Lefekvés előtti snack: egy csésze csontleves és barack
Sokaknak a lefekvés előtti nasi jobb és mélyebb alvást biztosít – Macarival ugyanez a helyzet. Hét elején készít egy nagy adag csontlevest, majd minden nap lefekvés előtt egy órával elszürcsölget egy bögrényit. Többnyire gyümölcsöt is fogyaszt mellé.
forrás: harpersbazaar.com