Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Alacsony szénhidráttartalmú diétát folytatsz? Mutatjuk, mire kell figyelned

2019. October 28.

Ha alacsony szénhidráttartalmú diétán vagyunk, rendkívül egyszerű képletet követünk. Korlátozzuk a szénhidrát- és cukorbevitelünket, helyettük pedig más tápanyagforrásokat helyezünk előtérbe, például az egészséges zsírokat és fehérjéket, valamint sok-sok zöldséget. És bár lehet, hogy a szénhidrátszegény életmódtól egészségesebbnek érezzük magunkat, sőt fogyunk is szépen (legalábbis a kúra elején), egyáltalán nem biztos, hogy valóban kiegyensúlyozott a táplálkozásunk. Egy ideig persze fel sem tűnik, hogy nincs minden rendben, később azonban az egyoldalúság hiánybetegségekhez vezethet. Lássuk, mire kell különösen figyelnünk erős szénhidrátmegvonás esetén!

Ne hanyagoljuk a zöldségeket

Minden alacsony szénhidráttartalmú diétának sok zöldséget kell tartalmaznia, hiszen ezek többségében aránylag kevés a szénhidrát. Fogyasszunk bőségesen leveles zöldségeket, brokkolit, karfiolt, cukkinit és különböző gombákat. Rost- és víztartalmukkal révén igen hasznosak szervezetük számára, főétkezésekkor a tányérunk fele lehetőleg ilyen ételekkel legyen megpakolva. A sárgarépát, a zöldborsót és a burgonyát azonban érdemes visszaszorítani a táplálkozásunkban.

Ne féljünk a gyümölcsöktől se

A gyümölcsök általában több szénhidrátot tartalmaznak, mint a zöldségek, de ez nem jelenti azt, hogy mellőznünk kellene őket. A görögdinnye, a bogyós gyümölcsök és a barack mind jó választás, és ne feledjük, hogy a paradicsom, illetve az avokádó is gyümölcsnek számít.

Ne mozogjunk kevesebbet

Ha azt hisszük, hogy a kevesebb szénhidrát egyben azt is jelenti, hogy nem kell annyit mozognunk, akkor bizony nagyot tévedünk. A mozgás egészséges és gyorsítja a fogyást, ezért fontos megteremteni az egyensúlyt az egészséges táplálkozás, valamint a megfelelő mennyiségű testmozgás között.

Ne mondjunk le túl sok mindenről

Nagyon sokan kedvelik a szénhidrátban gazdag ételeket, például a tésztaféléket, a pizzát és a süteményeket. Ha valamennyi kedvencünkről lemondunk, könnyen úgy érezhetjük, hogy a diéta csak kínszenvedés. Emiatt pedig valószínűleg gyorsan megszegjük majd a fogadalmunkat, vagy teljesen fel is hagyunk az új életmódunk kialakításával. Dietetikus szakember ilyenkor sokat segíthet egy olyan étrend kidolgozásában, amellyel nem mondunk le a kedvenc ételeinkről, ám mégis egészségesen táplálkozunk. A lényeg a mértékletesség: egy-egy alkalom belefér, de ne legyen rendszer a kisebb-nagyobb kilengésekből!

Fogyasszunk sok vizet

Nem elég csökkenteni a szénhidrát mennyiségét, ha fogyni szeretnénk, sok-sok vízre is szükségünk lesz. Így elkerülhetjük a kiszáradást és a szorulást, a megfelelő hidratáltság elkerülhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A kiszáradás – vagy kiszáradás közeli állapot, kóros dehidratáltság – azért lehet valós veszély, mert a szervezetünk ilyen diéta esetén kevesebb vizet köt meg és raktároz el. Legyen mindig egy palack víz a kezünk ügyében, állítsunk be időzítőt, ami emlékeztet arra, hogy innunk kell, valamint fogyasszunk magas víztartalmú ételeket. Ne feledjük, hogy a férfiaknak 3,7 liter, a nőknek pedig 2,7 liter vizet ajánlott napi szinten elfogyasztani.

Forrás: Eating well

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Valóban rossz, ha este szénhidrátot eszünk?

Valóban rossz, ha este szénhidrátot eszünk?

Először is: teljesen oké, ha este eszünk.
12 magas szénhidráttartalmú étel

12 magas szénhidráttartalmú étel

A listában sok olyan elem van, amelyről elsőre nem gondolnánk, hogy szénhidrátdús.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!