Akár édes sütibe is tehetjük a karfiolt – íme 4 különleges elkészítési mód
2020. January 22.A kis fehér rózsák egyre több rajongóval büszkélkedhetnek. Nem csoda: számos felhasználási lehetőségük ismert, fogyaszthatjuk levesként, krémlevesként, köretként párolva vagy sütőben sütve, és persze ne feledkezzünk el a rakott ételekről se.
A karfiol sokoldalú vitaminforrás, gazdag ásványi anyagokban, magnéziumban, káliumban, valamint B- és C-vitaminban. Könnyen emészthető, magas a víztartalma, ezért ideális diéták esetén, illetve akkor, amikor egyszerűen csak könnyű és kímélő ételekre vágyunk. Jó választás azoknak, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak, hiszen akár húspótlóként is tekinthetünk rá, és szerencsére szénhidrátban is szegény, így a low carb táplálkozásba is beilleszthető. Ha már unalmas párolva, próbáljuk ki az alábbi ötleteket!
1. Karfiolrizs
A karfiolt tisztítsuk meg, szedjük kis rózsáira, majd adagonként tegyük késes aprítóba. Járassuk addig a gépet, amíg morzsás, rizsre emlékeztető állagot kapunk. Pirítsuk meg serpenyőben, kevés olajon, adjunk hozzá hagymaféléket, zöldségeket, (zöld)fűszereket, sonkát, kolbászt kedvünk szerint.
2. Karfiolpüré
Kiváló alternatívája a krumplipürének. Készítsük hasonlóan: tejjel, vajjal, sóval és szerecsendióval fűszerezve.
3. Karfiolpizza
A kezdő lépések megegyeznek a karfiolrizs receptjével: a karfiolt tisztítsuk meg, szedjük kis rózsáira, majd adagonként tegyük késes aprítóba. Járassuk addig a gépet, amíg morzsás, rizsre emlékeztető állagot kapunk. Ezután tegyük a zöldséget mikrósütőbe, és pároljuk 4-5 percet. Vegyük ki, csomagoljuk konyharuhába, és jó alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvességet. Minél szárazabb, annál ropogósabb lesz a pizzaalapunk. Dolgozzuk össze fűszerekkel, tojással és liszttel, majd formázzunk a masszából kör alakot egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Mehet is a forró sütőbe 10-12 percre, majd pakoljuk meg feltétekkel, és toljuk vissza a sütőbe további kb. 15 percre. Az édesszájúak akár édes feltétekkel is megpakolhatják a pizzát, ebben az esetben érdemes az alapot mandula- vagy zabliszttel készíteni.
4. Kevert süti
Azon már senki sem lepődik meg, ha édeskés sütőtök vagy semleges ízű cukkini kerül a kevert sütemények tésztájába. Maradva a semleges ízeknél, miért ne használhatnánk karfiolpürét? Tehetjük brownie-ba, gyümölcskenyérbe vagy pitébe is.
Forrás: das Kochrezept