A sütőtök jót tesz neked! Mutatjuk, miért fogyaszd rendszeresen
2021. October 14.Amint berobban az ősz, előkapjuk az aduász zöldségünket, a sütőtököt. Finom, melengető, laktató, ehetjük édesen és sósan, ugyanúgy készülhet belőle leves, főétel és desszert is. Vagy csak egyszerűen süssük meg (mennyei illatok lesznek a konyhában!), és kanalazzuk ki a héjából. Amellett, hogy finom, egészséges is, számos jótékony hatása ismert. Ezek közül válogattunk ki ötöt, hogy meghozzuk a kedvet hozzá.
Karotionidok a szép és egészséges bőrért
A karotionidok segítenek bőrünk egészségét megőrizni, felveszik a harcot a szabadgyökökkel szemben. A bőr védelme mellett még a ráncok megjelenését is késleltetik. Ne felejtsük el azt sem, hogy a béta-karotint szervezetünk A-vitaminná képes átalakítani.
Könnyebb vele a fogyás
Laktató, hamar eltelünk a sütőtöktől, és mivel rostokban gazdag, így sokáig jóllakottak is maradunk. Sőt! Kalóriatartalma viszonylag alacsony, így könnyen beilleszthető a diétánkba.
Jobb látás idősebb korban is
Az A-vitamin és a béta-karotin fontos szerepet játszik éleslátásunk megőrzésében. Az időskori szemromlás esélyét csökkentheti vagy bekövetkeztét késleltetheti.
C-vitamin, az őszi szupersztár
C-vitaminra természetesen egész évben óriási szükségünk van, viszont az őszi-téli vírusos időszakban egyszerűen elképzelhetetlen nélküle az egészséges élet. Szerencsére a sütőtök is bővelkedik benne, még egy ok a fogyasztására.
Szívünk védelmében is sokat tesz
Segíthet helyrerázni a koleszterinszintet, ezáltal védi szívünket, érrendszerünket. Magas káliumtartalma sem elhanyagolható.