A SuliUzsi küldetés - 2. rész
Csütörtök: minifasírt, bruschetta nyársak
Az előző esti fasírtvacsora maradéából, és bazsalikomos, olívaolajos paradicsomból készül ez a kis nyárs. A fasírtgolyókat akár készen is veheted, én magam csinálom, és a sütőben sütöm. Egy harapásra eltűnik, és ennyi paradicsom után jár a csokis mazsoladrazsé és a műzliskeksz a dobozba.
A fasírthoz:
½- ½ kg darált sertés és marha
1 fej vöröshagyma
1 ek sűrített paradicsom
1 tk só
bors
zöldfűszer (kakukkfű, majoranna, oregano, rozmaring)
5 dkg reszelt parmezán
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
6 ek zsemlemorzsa
Én a hagymát meghámozom, felnegyedelem, és a sűrített paradicsommal, a sóval, borssal, a zöldfűszerekkel, a tojással és a fokhagymával késes aprítóba teszem, és pürésítem, és így adom a húshoz a zsemlemorzsával egyőtt. De a hagymát és a fokhagymát apróra vágva, mindent külön is összekeverhetsz. A sütőt melegítsd elő 200ºC-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Nedves kézzel formálj kis golyókat a húsmasszából, és tedd sorban a tepsibe. Kend meg kevés olajjal, és a golyók méretétől függően 30-45 percig süsd, közben egyszer fordítsd meg. Akkor jó, ha a külseje megpirult. Vacsorázd meg jó ízzel, majd a maradékból 6-8 golyócskát szúrj fogpiszkálóra. Fölé húzz egy kis darab parmezánt, majd rá egy kis kocka “bruschettát”. Ehhez kockázz ½ cm-s darabokra egy paradicsomot, adj hozzá néhány apróra vágott bazsalikomlevelet, és 1 tk olívaolajat, sózd, és borsozd. Alaposan keverd össze, majd ebből egy darabot húzz a nyársra. Teheted is a dobozba, reggelre csak öszeérnek az ízek, és mehet is a táskába.
Péntek: joghurtos-gyümölcsös bundáskenyér
Végre péntek, aminek minden gyerek örül. Az utolsó nap a suliból a héten szinte ünnep, ehhez méltó az uzsonna is. Natúr görögjoghurt, teljeskiőrlésű toast kenyér, és finom, éppen szezonális gyümölcsök, és az egész bundáskenyér fomában…nagyon finom!
Egy befőttes üveggel (vagy nyújtófával) nyújts ki 2 toast kenyeret, hogy nagyobbak és vékonyabbak, valamint tömörebbek legyenek. Az egyikre halmozz kb. 1 ek görög joghurtot és gyümölcsöket, majd fedd be a másik kenyérrel és nyomd össze. Vágd körbe köralakban úgy, hogy a héja mentén vágod, és a szélét még nyomkodd is körbe villával, hogy rendesen lezárd. Üss egy tojást egy mélytányérba, verd fel, majd áztasd bele a töltött kenyeret. Közben hevíts vajat egy serpenyőben, majd közepes lángon süsd a kenyér mindkét oldalt 2-2 percig, míg meg nem pirul. Csöpögtesd le egy papírtörölközőn és hagyd kihűlni. Közben tehetsz a dobozba egy kis sajtot, és csokit, elvégre péntek van!!
+1 Titkos smoothie
Ez a smoothie úton a suliba, vagy iskolából edzésre is jó, ha éjjelre megfagyasztod. Ekkor szólj a kisfelnőttnek, hogy alaposan rázza fel mielőtt megissza. Titkosnak pedig azért titkos, mert van benne pár dolog, ami fel sem tűnik majd, de energiát ad, egészséges, és még finom is. Ez az adag két személyre is elég, úgyhogy akár reggelire és egy otthoni uzsonnára is elég.
1 banán
1 őszibarack
10 szem szeder
1 marék kesudió
1 ek zabpehely
3 ek görög joghurt
jégkocka
Mindent dobj a turmixgépbe, és turmixold simára. Töltsd üvegbe, de vigyázz ha fagyasztod, hogy ne töltsd tele.