A nyár egyik kedvenc hűsítője: a cold brew
A nagy nyári melegben mindenki a kellemes árnyékos helyeket és a hűsítő ételeket, italokat keresi. Az utóbbi kategóriába tartozik a cold brew is, amely egyfajta jeges kávé. Nagy népszerűségnek örvend ez az ital, így mi is jobban körbejártuk, mit lehet róla tudni.
Először is fontos megjegyezni, hogy az elkészítéséhez nagyon nagy türelem kell. Mivel hideg vizet öntenek az őrölt kávéra, így hosszú időbe – pontosan 20 órába – telik amíg leázik. Ez a folyamat egy nagyon markáns ízvilágot kölcsönöz az italnak, valamint magas lesz a koffeintartalma is, tehát napi két adagnál nem ajánlott többet fogyasztani.
Az otthon is chemexben (csepegtetős kávékészítőben) könnyen elkészíthető italt többek között a Starbucksban is lehet kapni. Itt egy latin-amerikai és egy afrikai kávé keverékéből készítik a cold brew-t. Az előbbieknek jellemzően karamellás, mogyorós az ízvilága, az utóbbiaknak pedig citrusos, így tökéletesen kiegészítik egymást, egy komplex, kiegyensúlyozott ízvilágot alkotnak.
A cold brew-t alapvetően feketén szolgálják fel, jéggel, viszont lehet kérni különböző gyümölcsszirupokkal, vagy akár tejjel is (pl.: Starbucks a cold brew latteja). Az édesszájúaknak pedig a limitált ideig kapható, nemrég bevezetett citromos muffint ajánlják a hűsítő jeges ital mellé.