A mikrohullám tényleg kinyírja a tápanyagokat?
Az Epicurious című online gasztromagazin régóta foglalkozik a mikrohullámú sütővel. Ez a konyhai eszköz az, amit szinte sikkes utálni, sőt, az emberek szeretik utálni, de vajon ez megalapozott-e? A Nagy Mikrohullámú Mítosz régóta, és erősen tartja magát a köztudatban, miszerint a mikro kinyírja a tápanyagokat, és sóval hinti be a nyomát is (minden képzavarral együtt).
Szögezzünk le valami nagyon fontosat: minden, ismétlem, MINDEN hőkezelés (értsd: a “sima” sütés és főzés is) megváltoztatja a tápanyagtartalmat. Miért mondom, hogy megváltoztatja? Mert nem csak rosszat tud tenni, hanem van, amire kifejezetten jótékony hatással van, pl. a paradicsomban lévő likopint könnyebben emésztehővé teszi. Minden azon múlik, hogy milyen hőmérsékleten, mennyi ideig, és mennyi folyadékkal történik a hőkezelés.
Itt azért már kezd mozgolódni benned is a felismerés, nem? Mert ugyebár a lényeg a tápanyagmegőrzés céljából, hogy minél RÖVIDEBB ideig, minél ALACSONYABB hőfokon, és minél KEVESEBB folyadékkal történjen a főzés, és mivel lehet ezt a legjobban megvalósítani? Na mivel? Pontosan, a mikrohullámú sütővel.
A mikrohullámú sütő ugyanis tényleg sütő, illetve főző alkalmatosság. A hullámok az étel molekuláit célozzák, meglökdösik őket, vagyis elkezdnek rezegni, ezáltal hő keletkezik, az étel pedig megfő. Ugyanez egy tűzhelyen külső hő hatására történik, a indukciós tűzhelyen pedig mágnes hatására. A folyadék kérdése pedig ott jön be a képbe, hogy a vízben oldódó vitaminok – a legismertebb ilyen a C-vitamin – hosszú főzés után egyszerűen kifolynak a zöldségekből. Pl. ha a brokkolit főzzük, forraljuk egy nagy lábos vízben, akkor viszlát C-vitamin, míg ha mikroban, rövid ideig pároljuk, akkor szépen benne marad.
Mindezt figyelembe véve a mikroban is tudsz péppé főzni valamit, és ez nem a gép hibája. Ennek az eszköznek is megvannak a maga technikái, pl. az ételt mindig biztonságos edényben kell főzni, és ajánlott lefedve melegíteni, hogy a nedvességtartalma ne csökkenjen túlságosan. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a megfelelő hőfokon, időről időre megkevergetve főzzük, hogy a nem egyenletesen melegedő ételben mégis egyenletesen tudjuk eloszlatni a hőt. Ha ezeket megjegyzed, te is profi mikroszakács leszel, és nem kell tartanod ettől az rejtélyesnek tűnő konyhai berendezéstől.
Forrás: epicurious.com