Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

A legdurvább kannibálok ma is köztünk élnek

2022. October 31.

A kannibalizmus meglehetősen elterjedt az állatvilágban, s az sem ritka, hogy egyes fajok a saját utódaikat is felfalják – mindezt persze a nagyobb jó érdekében.

A legsokkolóbb kannibalizmus azonban az, amikor az állatok a saját szüleiket fogyasztják el!

– írja Bill Schutt, a New York-i Természettudományi Múzeum zoológusa az állatvilágban tapasztalható kannibalizmusról írott könyvében.

Ebben élen járnak a lábatlan kétéltűek, a caecilianok. (Magyar elnevezésük szerencsére nincsen, de a kriptazoológiában ide sorolják a szintén Dél-Amerikában őshonos nagy földigilisztát, vagy a mongóliai halálférget!) Tehát egyes példányaik a tojások lepakolásáért, mások a kicsinek kikeltéséért felelősek.

Na most a pici, gilisztaszerű kétéltűek amint kikelnek a tojásból, elkezdenek az őket kiköltő egyed körül vonaglani. Ezt viszonylag régóta megfigyelték már a tudósok, arra azonban nemrégiben jöttek csak rá, hogy a kis caecilianok éppenhogy lerágják az anyjuk külső bőrrétegét, gyakorlatilag meghámozták őket. Ez a bőr nagyon fontos tápanyagforrás számukra a születést követő kényes időszakban. Ez mondjuk még mindig jobb, mint az egyes élve szülő caecilianok esetében, ahol a kis gilinyók még az anyjuk belsejében falják fel maguk körül a petevezetéket.

A kutató szerint a leginkább sokkoló azonban a homoki tigriscápák kannibalizmusa. A tigriscápa az a faj, amely a legtöbb ember-cápa konfliktusért felelős. Nem mintha különösebben emberhúsra fájna a foga, inkább a cápa falánksága és agresszivitása, illetve az összeérő élettér a baj forrása. Mondjuk ez nem is furcsa annak tekintetében, hogy a születésük pillanatától igazi vadászok. Az anyacápa méhében több kis embrió fejlődik egyidejűleg: de különböző gyorsasággal. A leginkább életképes egyedek először az embriókat, aztán amikor azok elfogynak, egymást zabálják fel. Míg végül egy tigriscápa jön világra.

Néhány perc alatt elkészíthető, látványos halloweeni dekoráció

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!