Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

A kajafüggőségébe halt bele a világ egyik legnépszerűtlenebb királya

2022. April 19.

János király nem tartozik a történelem legnépszerűbb figurái közé, a Robin Hood-történetek kimondottan kegyetlen, kapzsi, és mindenekelőtt falánk figuraként ábrázolják. Épp utóbbi tulajdonsága volt az, ami végül a vesztéhez is vezetett. 

Jánost kortársai a 12. század végén, 13. század elején sokáig Földnélküli Jánosnak gúnyolták, mert  II. Henrik angol király ötödik és egyben legkisebb fiaként született, és emiatt sokáig nem számíthatott jelentős földbirtokokra, ráadásul az ő uralkodása alatt veszítették el az angolok Normandiát is. 

Mikor aztán a nélkülözött legkisebb fiú bátyja, Oroszlánszívű Richárd után végre király lett, nem bírt magával: mértéktelenül zabálni és inni kezdett. Földnélküli a krónikák szerint “két pofára” ette az ínyencségeket, 1206-ban a király karácsonyi ünnepének étlapján 1500 csirke, 20 ökör, 100 disznó, 100 bárány és 5000 tojás szerepelt. 

1216-ban János kelet-angliai hadjáratán vérhast kapott: egyes krónikák szerint rengeteg barackot evett, nem volt hajlandó kivárni azonban, hogy a személyzet megmossa számára a gyümölcsöt. Egy másik forrás szerint útközben egy házi sörfőzdébe tért be, ahol gyakorlatilag a sok sör – köztük még nem erjedésben lévő nedűk – vedelése tett be neki. Létezik persze egy olyan narratíva is, miszerint megmérgezték. 

Bár az igazságot ennyi idő távlatából aligha tudjuk meg, egy dolog biztos: 1797-ben egy tolvaj feltörte János király kriptáját és ellopta két fogát. Később ezt megvizsgálták, és kiderült: a király szenvedélyes fogcsigorgató volt, így a dentrit úgy lekopott a fogairól, hogy érthető módon inkább a puhább húsokat, halakat és a tojásokat favorizálta élete utolsó éveiben. 

Bezzeg napjaink királynője…

Vajon mi az angol királynő kedvenc gyorsétele?

Forrás: So Yummy

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!