A coldbrew kávé őrület
Amióta úgynevezett specialty kávézók nyílnak úton-útfélen, lassan Magyarország is megismerkedik a számtalan kávékészítési móddal, köztük a cold-brew-val, vagyis a hidegen készült kávéval is. Ez a kávé nem összekeverendő a jeges kávéval: az utóbbi egy hagyományosan főzött eszpresszó, amelyet jégre öntenek, majd ízlés szerint tejjel, vagy anélkül fogyasztanak. A cold-brew ezzel szemben eleve hidegen készül, ennek számos előnyével és hátrányával, azaz nem főzik a kávét, hanem áztatják.
Előny-hátrány
Nézzük először az előnyöket. A cold-brew legnagyobb előnye, hogy selymesebb, lágyabb az íze, és egyáltalán nem lesz savas vagy keserű. A hideg víz ezt megakadályozza, vagy inkább: a melegvíz okozza. A meleg miatt ugyanis a kávéban található savak és olajak könnyebben oxidálódnak – ezt érezzük mi is.
Ha van időd, és türelmed, ajánlom, hogy próbáld ki, én megtettem: ugyanabból a kávéból főzz ugyanolyan vízzel egy átlagos kávét, és áztass be egy másik adagot – érezhető lesz az ízkülönbség.
Óriási előny az elkészítés egyszerűsége: kávé, víz, egy bödön, semmilyen speciális szerkezet nem kell (még kávégép sem). Egy jó szűrő nem árt, de egy textílpelenka is tökéletes megoldás. Ráadásul, ugyan a cold-brewt a hűtőbe teszed, ami természetesen áramot fogyaszt, mégsem kell egy külön áramforrás a kávé elkészítéséhez, hiszen a hűtődet nem csak a kávé miatt tartod üzemben.
A harmadik előny pedig az, hogy előre egy nagyobb adagot is tudsz készíteni, sőt, egy sűrítményt is, amit aztán ízlés szerint hígíthatsz, és ezek akár 2 hétig elállnak a hűtőszekrényben.
Az egyik legnagyobb hátrány viszont az idő, hiszen egy jó cold-brewnak akár 24 óra is kellhet. De persze ha előre gondolkozik az ember, akkor ez nem tényező. A másik, hogy a szűrés csatatérré változtathatja a konyhád, ha nem vagy tapasztalt, vagy még nem kísérletezted ki a legmegfelelőbb módszert.
A jó hír az, hogy mindenre van megoldás: gondolkozz előre, és tapasztalj, mert egyre jobb leszel!
A cold brew titka 4 dologban rejlik:
1.az őrölt kávé finomsága
2.a víz minősége
3.az arány
4.az idő
Mint minden kávénál, természetesen nem mindegy, milyen kávét használunk, de ez alapvetően személyes preferencia kérdése. Viszont a fenti négyes alapvető a cold-brew sikeressége szempontjából.
1.A kávét nagyon durvára kell darálni, egyrészt azért, mert túl hatékony lesz az áztatás, vagyis keserű lesz a kávé, másrészt azért, mert minél finomabb a kávé, annál nehezebb szűrni.
2.Ha már különleges kávét készítünk, akkor a vízre is figyelni kell. Szűrt vizet használj, ami kevésbé klóros ízű, és kemény, sőt, használhatsz palackozott ásványvizet is.
3.A kulcsok kulcsa az arány. A 7:1 arányt vésd a fejedbe, 7 adag vízhez 1 adag kávé, vagyis 1 evőkanál kávéhoz 7 evőkanál víz kell. Nem súlyra, hanem térfogatra számoljuk az arányt. Ha koncentrátumot készítesz, akkor ez az arány 1 az 1-hez.
4: Az idő neked dolgozik: hagyd megérni a kávédat. Vagyis ha összekeverted a vizet a kávéval, fedd le és tedd a jégszekrénybe, és hagyd békén legalább 12 órára.
Ha kész, akkor lassan, óvatosan szűrd át, és lefedve tedd vissza a hűtőbe. 1-2 hétig is eláll, de ahogy fejjebb mondtam, a magas hőmérséklet az oxidációt felgyorsítja, de ez nem jelenti azt, hogy hidegben nem történik meg. A hűtőben is szép lassan savas lesz a kávé, de azért az 1-2 hét belefér.
Tulajdonképpen a cold-brew örület jogos, és a tudomány nem az elkészítésben van, hanem a részletekben. Szerintem izgalmas felfedezés, hogy csak kávéval és vízzel, minden berendezés nélkül készíthetünk kávét, és érdemes akár otthon is kipróbálni. Ki ivott, vagy készített már ilyet? Beszámoltok róla?