A citromfű igazán sokoldalú – mutatjuk, mi mindenre jó a teán túl
2021. May 5.Májusban zöldellik a kert a sok-sok friss citromfűtől. Egyszer egy kis palántával ültettem, azóta mindenhol megtalálható a kertben, amit nem is bánok, mert nagyon hasznos gyógy- és fűszernövényünk.
A citromfű a Közel-Keletről származó évelő növényünk. Nem véletlenül szerepel a nevében utalás a citromra, kellemes citromos illatú, és ízvilágában is megjelenik a citrusosság. Latin neve a Melissa, amelynek jelentése mézelő méh. Ez sem véletlen, virágaiban sok a nektár, emiatt kifejezetten kedvelik a méhek. Citromos illóolajának köszönhetően távol tartja a szúnyogokat. Ültessük tehát bátran, a kertünk élővilágának is jót teszünk vele. Sőt! Cserépben és balkonládában is tartható, így erkélyünk dísze lehet. A növény friss illata otthonunkban szintén jó szolgálatot tesz.
Általában május közepétől lehet begyűjteni friss hajtásait, leveleit pedig egészen a virágzásig, júliusig vagy augusztusig. Utána levelei elöregszenek, veszítenek illóolaj-tartalmukból, és elkezdenek száradni. Begyűjtés és tisztítás után egyből felhasználható, de természetesen szárítani is lehet. Sütőben, aszalógépben vagy csak egyszerűen felkötve nem túl sűrűn egy száraz, szellős helyre.
Elsősorban gyógynövényként ismert, és legtöbbször így is alkalmazzuk, hajtásait és leveleit használhatjuk fel erre a célra. Teája idegnyugtató és görcsoldó. Stresszes időszakban jó szolgálatot tesz egy-egy csésze citromfűtea. Nyugtató hatásának köszönhetően alvászavarokon, álmatlanságon és az ezekhez kapcsolódó fejfájáson is segít. Nemcsak az alvásra van jó hatással, hanem mivel idegnyugtató, így segít legyűrni az idegességet, oldja a depressziót. Javítja az emésztést, segít a hányinger leküzdésében, serkenti az epeműködést. Még a vérnyomást is csökkenti, kész főnyeremény egy csésze citromfűtea.
A belőle kinyert olaj külsőleg használva szintén nagyon jó feszültség ellen, nyugtat, oldja a görcsöket, csökkenti a fájdalmat. Fürdőbe fürdőolajként is fantasztikus, különleges wellness hangulatot teremt.
Vírusölő tulajdonsággal is bír, ezért a belőle készült krémet ajakherpesz kezelésére szokták használni. Mi több, a lóbalzsam egyik összetevője.
Gyógyhatásait és ízvilágát kihasználva konyhánkban is remekül fel tudjuk használni. Készíthetünk belőle szörpöt, szirupot vagy gyógylikőrt. Lekvárt vagy dzsemet szintén főzhetünk belőle, fő összetevőként és ízesítőként egyaránt használhatjuk. Friss zöld levelei remek ízt adnak a limonádénak, tehetjük fagylaltba, sorbet-ba. Kiegészíthetjük mentával, jól kijönnek egymással. Jégkockáinkat ezentúl citromfűvel is díszíthetjük és ízesíthetjük. Készíthetünk belőle mártást, édeset és sósat is. Megbolondíthatjuk vele a salátánkat és a gyümölcssalátánkat. Fűszerként használhatjuk hal- és zöldségételekhez, főzelékekhez. A spárgával nagyon jó párost alkotnak, így fantasztikus sós galette készíthető kettőjük kombinációjából. Édes süteményekben is felhasználhatjuk, a citromos jelleg szinte mindenhez illik. Végül azt se felejtsük el, hogy hidegtálak díszítésére is szolgál.
Nagyon sokrétűen felhasználható a citromfű, éljünk vele!