6 tipp, ha gyerekekkel vágunk bele a karácsonyi sütögetésbe
1.Készüljünk a káoszra
Mind taktikákkal, mind mentálisan fel kell készülnünk arra, hogy rendetlenség lesz a konyhában. Legyen kéznél papírtörlő, és konyharuha, plusz nedves szivacs. Igyekezzünk feltörölni a kifröccsent foltokat, pacákat, amint lehet.
2.Használjunk gyerekbarát eszközöket
A kézi habverővel sokkal jobban tudnak keverni a gyerekek, így ezt részesítsük előnyben. Emellett érdemes nagy tálakban kevertetni velük az alapanyagokat, hogy minél kevesebb szóródjon ki. Olyan eszközökkel dolgozzunk, melyeket nem sajnálunk, ha elrepednek, megtörnek. Mindenképp figyeljünk az éles tárgyakra, ha a gyerekünk még nem tud egyedül vágni, ne engedjük neki, hogy felügyelet nélkül szeleteljen.
3.Mindig legyen kéznél szórócukor
Itt kerül képbe a móka. A színes cukorkák minden süteményt feldobnak, és a gyerekek imádnak ezzel dekorálni. A cukormassza is jó, ha elérhető távolságban van – minél több színben, annál jobb.
4.Adjunk a gyerekeknek vicces titulusokat
Legyen egy szórócukor felelős, egy száraz hozzávaló keverő asszisztens, egy tojástörő szakértő, és így tovább. Sokkal szórakoztatóbb így a sütés, és jobban kordában is tartható, ki melyik feladatot végzi. Igyekezzünk a gyermekünkhöz legjobban passzoló titulust választani neki: az idősebb gyerekre inkább a száraz hozzávalók keverését, és az alapanyagok szeletelését bízzuk. A kisebb pedig lehet például a dekoráció felelőt.
5.Tegyük személyessé
Bármi, amit személyre szabhatunk, szabjunk személyre. Vegyünk számos és betűs sütiformát (minden gyerek nevének kezdőbetűje és életkora legyen készleten), vagy egy muffin alapreceptet a kedvenc alapanyagaikkal dobjunk fel (csokis, vagy narancsos, esetleg a kettő együtt). Még nagyobb élmény, ha egyes recepteket róluk nevezünk el.
6.Ünnepeljük a tökéletlenséget
Ne az Instagram-tökéletes pillanatokért dolgozzunk, hanem a szórakozásért. Nem ront a mázeskalács ízén semmit, ha nem tökéletes formában van kiszúrva, sőt, sokkal egyedibb is egy hibás darab, melyet meg is jegyzünk, hogy ki készítette.
forrás: The Kitchn