5 étel, amelyekről tévesen gondoljuk, hogy alacsony szénhidrát tartalmú
Van jó néhány dolog, melyről azt gondolnánk, hogy alacsony a szénhidrát tartalma, mert egészséges. De ez a kettő nem mindig jár együtt, vagyis lehet valami egészséges úgy is, hogy nem alacsony a szénhidrát tartalma – és egyébként fordítva is így van, vagyis lehet egy alacsony szénhidráttartalmú étel kifejezetten egészségtelen. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan alapanyagot, amely ilyen átverős lehet azoknak, akik nem ismerősek a szénhidrát számolásban; cukorbetegeknek, inzulin rezisztenciával küszködőknek ez persze mind nem lesz újdonság, de biztosan lesz olyan, akinek segíteni tudunk ezzel a meglepő információval.
Bab
Igen, egészséges, mert rostban gazdag. Ugyanakkor a magas szénhidrát tartalom miatt csak úgy illeszthető bele diétákba, hogy ha keveset fogyasztunk belőle. A különböző nyers babok (fejtett, fehér, zöld) 15g -tól akár 60g-ig tartalmazhatnak szénhidrátot, a konzerv chilik, vagy sült babok ennél akár többet is, mert sokukban cukor is található, úgyhogy érdemes figyelni, és mindig elolvasni a csomagolást.
Alma
Sokaknak meglepő, hogy az alma, ami a gyümölcsök gyümölcse és könnyen is hozzáférhető, nem egy kifejezetten fogyókúrás étel. Ugyanis 1 alma (kb 15 dkg) akár 20g szénhidrátot is tartalmazhat!
Gyümölcsjoghurt
A gyári gyümölcsjoghurt, bár vannak jótékony hatásai, akár 40g (!) Ch-t is tartalmazhatnak adagonként. Ennél sokkal jobban járunk, ha natúr joghurtot keverünk össze friss gyümölccsel, és minimális cukorral, mézzel, vagy más édesítővel.
Quinoa
Igen, rostos, igen, jobb választás, mint a kuszkusz, igen, ízletes, diós íze van, de 100g nyers quinoa 62g szénhidrátot tartalmaz. Mondjuk ebből kb. az ötszöröse lesz, ha megfőzzük, de így is sok.
Mazsola
Na ez durva. Tulajdonképpen minden aszalt gyümölcsről tudni kell, hogy mivel koncentrálódik a cukor egy viszonylag kicsire összezsugorodott darabban, kifejezetten szénhidrát dús ételekről beszélünk. A mazsola típustól függően akár 78 g Ch-t s tartalmazhat 100 g-onként!