4 ok, hogy kávé filtert tegyünk a virágágyásba
A különböző, bolti tápszerek, kevert földek mellett létezik sok-sok házi praktika is a növényeink életben tartására. Egy vegyszermentes módja a zöldek gondozásának a kávé filter használata a cserepekben. Mutatjuk is, ez miért előnyös.
1.Engedik lefolyni a vizet, de a koszt nem
A cserép aljára belülről elhelyezett filter meggátolja, hogy a virágföld eltömítse az ott levő lyukakat, hiszen ha azok eltömődnek, a víz nehézkesen folyik át rajtuk, így könnyen elrohadhat a gyökérzet, és meghalhat a növény. Emellett a kifolyó virágföld koszt hagy maga után. Ezt sokan úgy igyekeznek kiküszöbölni, hogy kavicsokat raknak a cserép aljára. Ennél viszont a kávé filter jobb megoldás.
2.Remek táptalaj a növénynek
A növényeknek annyi táptalaj kell, amennyiben gyökerezni tudnak, és amelyből megfelelő mennyiségű vizet tudnak felszívni. A szűrők lehetővé teszik, hogy a növény annyi virágföld menjen a cserépbe, amennyi csak belefér. A kavicsok ezzel szemben elveszik a cserép egy jelentős részét.
3.Fenntartják a nedvességet
Mivel nedvszívó anyagból vannak, így minden öntözéskor elraktároznak némi vizet. Nem olyan sokat, hogy rothadásnak induljon a gyökérzet, hanem csak annyit, amennyi két öntözés között kitart – sőt, egy kifelejtett locsolást is képes vele átvészelni a növény.
4.Kevesebb kosszal jár az átültetés
Mivel a filterek alul vannak, így azokkal együtt emelhetjük át a növényünket egy másik kaspóba – kevesebb virágföld elvesztésével, és a folyamat utáni takarítás elkerülésével. Előtte viszont ne felejtsük el cserélni a szűrőt, hiszen idővel már az sem olyan hatékony, ha sokáig áll a cserépben.
via: The Kitchn