31 tradicionális húsvéti fogás a Föld minden tájáról – 1. rész
2019. April 17.Nálunk sonka, tojás és kalács nélkül biztosan nincs húsvét. De vajon mit fogyasztanak más nemzetek ezen az ünnepen? Izgalmas válogatásunk első része következik, amelyben a lengyel és a litván tradicionális ételeket vettük górcső alá.
Lengyelország
Rozsleves, avagy a Żurek
Kezdjük rögtön egy levessel! A lengyel húsvéti menü része ez a leves, amelynek alapja a żur, azaz az erjesztett rozsliszt, amit az ünnep előtt már egy héttel előkészítenek. A levesbe kerül még klasszikus lengyel kolbász, burgonya és keményre főtt tojás is.
Fehér borscs
A fehér borscs szintén tipikus lengyel leves. Minden családnak megvan a maga bevált receptje, általában burgonya, fokhagyma, tejföl, kolbász, tojás és rozskenyér kerül bele.
Töltött tojás (Jajka Faszerowany)
Hasonlít a kaszinótojásra, ám zsemlemorzsával be is panírozzák, a tölteléke pedig sonkából, sajtból, mustárból és tejfölből áll.
Dinsztelt lila káposzta
Talán a legkímélőbb étel az ünnepi asztalon, gyakran a főétel körete, amely lehet szinte bármilyen húsétel (báránycsülök, malacsült, sült sonka, pulyka). Általában valamilyen krumpliétel és torma is jár még mellé.
Chalka
A legkedveltebb lengyel fonott kalács. Klasszikus élesztős tésztát készítenek meleg tejből, vajból, cukorból, tojásokból, lisztből és mazsolából, kelesztés után három részre osztják, majd befonják. Ezután kel még egy keveset, majd aranyszínűre sütik.
Báránytorta
Forma segítségével készülő süti. A kreatív vendéglátók egész kis életképeket szoktak berendezni a tortával, például a bárányt zöldre színezett kókuszcsipsz „fűbe” helyezik.
Babka Wielkanocna
Ehhez a kuglófhoz tradicionálisan 15 tojásra van szükség, nem aprózzák el, az biztos… Belül általában mazsolás, de citromlével is szokták ízesíteni.
Mazurek Królewski
Még egy utolsó lengyel édesség. Mandulakrém vagy valamilyen befőtt kerül a tetejére, például barack, cseresznye vagy málna, esetleg szárított gyümölcs, illetve magok.
Litvánia
Cepelinai, a litván burgonyagombóc
A litván cepelinai a léghajóról (zeppelin) kapta a nevét a formája miatt. Hússal vagy sajttal töltik meg.
Vedarai, vagyis burgonyakolbász
A húsvét reggeli templomlátogatás után hazatérő litván családoknál különleges menü kerül a reggeli asztalra. A családtagok közösen fogyasztanak el egy tojást, ez az egységüket szimbolizálja, és mindenkinek jut egy főtt tojás is, amely pedig az újjászületést jeleníti meg. A főétkezés a vacsora, ekkor sült malac, csirke, sonka, bárány és vedarai kerül az asztalra, amely egy burgonyából készülő, kolbászhoz hasonlító étel. Lehet teljesen húsmentes, de vannak olyan receptek, amelyek a szalonnát is a hozzávalók közé sorolják.
Kugelis
A burgonya sok litván étel alapja, a kugelis fő alapanyaga is ez. Klasszikus köret, amely egyébként az ország egyik nemzeti étele is, így húsvétkor sem hagyják ki. Reszelt krumplit kevernek össze szalonnával, tojásokkal, tejjel és liszttel, majd aranybarnára sütik.
Velykos Pyragas
Édeskés élesztős kenyérféle mazsolával, Litvániában a vacsora végén kerül az asztalra. Az egyik legfinomabb gyümölcskenyér sokféle gyümölccsel, dióval és fahéjas-cukros töltelékkel.
Paska
Túrós (friss cottage cheese) desszert tejszínnel készítve, mandulával, gyümölcsökkel vagy cukorkákkal díszítve.
Aguonu Sausainiukai
Mákos keksz, tejföllel készítik, majd porcukorral megszórva tálalják.
Forrás: the spruce eats