25 bőrbarát étel II. rész
1.Szója
A benne található antioxidáns, az izoflavon segít megakadályozni a kollagénszint csökkenését, amely a finom ráncokat eredményezi. A tempeh, a tofu és a szójabab is tartalmazza ezt az antioxidánst.
2.Osztriga
Ha a legjobb cinkforrást keressük, akkor a kagyló kell nekünk. Ez az ásványi anyag kulcsszerepet játszik a bőrsejtek megfelelő növekedésében és működésében.
3.Sárga kaliforniai paprika
Egy tanulmányban olvasható, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak zöld és citromsárga zöldségeket, kevésbé ráncosak (különösen a szemkörnyéknél).
4.Kávé
Rendszeres fogyasztása csökkenti a nem-melanómás bőrrák kialakulásának kockázatát. Viszont vigyázzunk, mert nagy mennyiségű fogyasztása más betegségek kialakulásához vezethet, így heti maximum 28 csészényivel igyunk.
5.Kiwi
Ennek a kis gyümölcsnek nagyon magas a C-vitamin tartalma. Ez a vitamin stimulálja a kollagénszintézist, így feszesebben tartja a bőrt.
6.Tojás
Magas mennyiségű fehérjét biztosít kevesebb mennyiségű zsírral. a magas zsírtartalmú ételek öregítik a bőrt.
7.Sütőtök
A sült sütőtök az egyik legjobb béta-karotinforrás. Ezt a vegyületet a szervezetünk A-vitaminná alakítja, amely elengedhetetlen a bőrsejtek növekedéséhez.
8.Vörösbor
A rezveratrol elsődleges forrása, amely antioxidáns daganatellenes tulajdonságáról ismert.
9.Napraforgó mag
Magas E-vitamin tartalma miatt segít pattanásmentesen tartani a bőrt. Erősíti az immunrendszert, így az jobban felveszi a küzdelmet a gyulladásokkal szemben, amelyek a pattanásokat okozzák.
10.Sárgarépa
A karotinoidtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztása természetes, sárgás tónust kölcsönöz a bőrünknek, amely egészségesebb látszatot kölcsönöz.
11.Makréla
A B12-vitamin egyik legjobb forrása. A vitamin hiánya hiperpigmentációt (fekete foltokat) vagy vitiligot (fehér foltokat) eredményez.
12.Csicseriborsó
Alacsony a glikémiás indexe, hiszen sok benne a fehérje és a rost. Az alacsony glikémiás étrend pedig csökkenti a piros pöttyök és a pattanások kialakulásának kockázatát.
via: Prevention