10 táplálkozási mítosz lerombolva
1.A szuperfoodok egzotikusak és drágák: Sokkal takarékosabb vagyunk, sőt egészségesebbek is, ha megfelelően táplálkozunk, és könnyen elérhető szuperfoodokat eszünk (spenót, gomba, áfonya, narancs, alma, lencse, diófélék, teljes kiőrlésű gabona). Egy marék valóban nem hétköznapi gojibogyó nem fogja megoldani a rendszeres nassolás okozta súlyproblémákat.
2.A vékony testalkat azt jelenti, egészséges vagyok: Már elég rég itt az ideje annak, hogy ne a test alkata legyen a központ, hanem a test egészsége. Egy husisabb ember is élhet egészségesen, ha rendszeresen mozog és megfelelően táplálkozik. Illetve egy vékony embernél is ugyanúgy kialakulhatnak egészségügyi panaszok az egészségtelen életmód következtében.
3.A vegák és a vegánok nem jutnak elég fehérjéhez: Több táplálkozási tanácsadó is egyetért abban, hogy egy megfelelően kialakított, változatos, növényi alapú étrend egészséges és táplálja a szervezetet. Természetesen meg kell tervezni, mit fogyasztunk, és különösen kell figyelni arra, hogy elegendő fehérjét juttassunk a szervezetünkbe.
4.Mindenféle cukrot kerülnünk kell – még a gyümölcsöt is: Nagy különbség van a finomított cukros termékek és a gyümölcsben található cukor között. A természetesen édes élelmiszerek értékes vitaminokat, ásványokat, és fitotápanyagot tartalmaznak. Jegyezzük meg: az alma teljesen más kategória, mint a csokiskeksz.
5.A szója tele van női hormonnal: A szójában fitoösztrogén van, mely az ösztrogén sokkal gyengébb verziója. Több kutatás is folyt a témában, és mind azt állapították meg, hogy semmilyen nőiesítő hatással nem bír a szója, gyermekek számára is biztonságos, továbbá nem segíti elő a rák kialakulását.
6.Meg kell szabadulni a szénhidráttól, ha fogyni akarunk: A súlyvesztésnél a legfontosabb az, hogy milyen minőségű ételből mennyit fogyasztunk. Ha egyes tápanyagokból többet viszünk be, mint amennyire szükség van, az súlygyarapodáshoz vezet. Tehát nem kell örökre búcsút venni a szénhidráttól sem, csak mérsékelni a fogyasztását.
7.A celebdiéták mindenkinél működnek: Először is, sosem tudhatjuk biztosra, hogy valóban úgy étkezik-e egy sztár, ahogy azt a magazinoknak állítja. Továbbá mögöttük – és kinézetük mögött – egy teljes csapat áll, akik egy-kettőre rendbe rakják, egy csalónap után. Diétás tippeket inkább szekértőtől fogadjunk meg, ne énekesnőtől.
8.A természetes cukor, az nem cukor: Lehet, hogy a mézből és az agave szirupból több antioxidánst nyerünk, de a szervezetünk ugyanúgy dolgozza fel őket, mint más cukrot. A szirupok és a méz is bizonyos fokig feldolgozott élelmiszerek, így egy cukormentes diétában nekik sincs helyük.
9.A magas zsírtartalmú ételek ártalmasak: A zsírokkal élvezhetőbbek az ételek, és tovább érezzük a telítettséget – ez a két dolog pedig kulcsfontosságú egy fogyókúrában. Igaz, több kalóriát tartalmaznak a zsírok, mint a fehérjék, vagy a szénhidrátok, de az egészséges zsíroktól (többek között diófélében, olíva olajban és avokádóban is megtalálható) egyáltalán nem kell óvakodnunk.
10.Rossz az emésztésnek, ha a szénhidrátot fehérjével és zsírokkal keverjük: Amint az étel leér a gyomrunkba, a gyomorsav elkezdi lebontani azt – kivétel nélkül. Még előnyös is, ha egy étkezés alatt több, különböző tápanyagot fogyasztunk, hiszen széles bázisból viszünk be tápanyagot. Az emésztőrendszerünk úgy van megalkotva, hogy többféle élelmiszert képes feldolgozni.
forrás: Prevention