A roppanás titka - a pirítósok legendája
Az áttörés 1919-ben történt, de addig is el kellettt jutni valahogy. Tizennégy évvel korábban, a krómhuzal megalkotásával indult el a folyamat, ami izzó állapotában már képes volt ropogósra pirítani a kenyereket. A világon elsőként 1909-ben a General Electric dobott piacra elektromos kenyérpirítót, ami további tíz évig kényszerítette a toastsütő felett megfigyelő állásba a háziasszonyokat. A huszas évektől viszont már nem kellett lesben állni, hogy mikor vegyük ki a gépből az elkészült kenyérszeletet, az időközben feltalált időzítő és rugós emeltyű segítségével már készen, a legmegfelelőbb pillanatban ugrott elő a pirítós.
Egyre több szelet
Közel száz éve indult el tehát a robbanásszerű fejlődés, amelynek mi itt Európa keleti végein csak jóval később lettünk haszonélvezői. Nálunk még a hetvenes években is gyakran sült zsiradékban a kenyér, amit aztán a fokhagymás bedörzsölés fosztott meg kissé olajos ízétől. De voltak, akik már akkor is bio módra, forró vaslapon próbálkoztak előállítani a kifinomultabb, roppanós kenyér állagot. A hatvanas évektől a tengerentúlon már tömegek használták az elektromos kenyérpirítót, mint konyhaeszköz addigra lett megfizethető, de az életforma is úgy kívánta, hiszen általánossá vált a toastkenyér fogyasztása. A nyolcvanas években kezdtek elterjedni a négy, illetve hat szeletet pirító változatok, kiszolgálva az angol reggelik, a telhetetlen ínyencek és a nagycsaládosok igényeit.
A konyha éke
A mai kenyérpirítók természetesen már mindent tudnak, több fokozatban és minőségben állítják elő a pirítóst. Színekben és formai megoldásban ugyanakkor nagyon széles a kínálat, a retró hatású daraboktól az elegáns és minimál stílust képviselő toastsütőkig minden kapható. A DeLonghi sárga színű darabja a sportos vonalvezetés mellett tette le a voksot, a dinamikus életstílus követőinek ajánlható. A Couisinart modellje olyan mintha egy táskarádiót ötvöztek volna a toastsütővel, de ez a hozzáadott érték a tökéletes funkcionalitás mellett garantált vidámságot is képvisel. Stefano Giovannoni márkaneve alatt elegáns ezüstös, kenyérmelegítővel is felszerelt darabot választhatunk, ami a rusztikus konyháknak futurisztikus éke, a modern konyháknak pedig mértékadó, alapodarabja lehet.