Immunerősítés felsőfokon: ezekkel az ételekkel turbózd fel a szervezeted!
2023. January 10.Érdemes a vitaminraktárakat újra feltölteni, hogy kellően erős legyen a szervezetünk ellenálló képessége, és egészségesek maradhassunk – tanácsolja Bakó Eszter dietetikus, az Angyalok Konyhája étkezésterapeutája.
Sajnos télen a napsütés kiszámíthatatlan, de ennél is nagyobb probléma, hogy télen kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, így kevesebb vitamint és enzimet juttatunk be a szervezetünkbe.
Tipp: Gránátalma, a termékenység szimbóluma
Hogy feldobjuk egy kicsit a megszokott alma uzsonnát, csoportosíthatunk színek szerint is, melegítsük a még gyakran hűvösebb napokat piros ételekkel. Válogassunk össze minél több magas likopintartalmú piros, lila, bordó zöldséget, gyümölcsöt, például paradicsomot, pritamint, grépfrútot.
Aztán együnk répát, kukoricát és mindent, ami sárga. Így a béta-karotin bevitelünket is fedeztük. A pontot az i-re azzal tehetjük fel, ha pár zöld napot is „vállalunk”, és jól belakmározunk brokkolival, borsóval, zöldbabbal, spenóttal. Ezek zöld színéért a lutein nevű karotinoid felelős. Ez a hármas védekezőrendszerünk erősítése mellett kiemelkedően sokat tesz az öregedés késleltetése, daganatos betegségek megelőzése, a szív- és érrendszeri problémák rendezése érdekében.Ráadásul ez a trió szemünk és bőrünk egészségének felelőse is – magyarázza Bakó Eszter az Angyalok Konyhája étkezésterapeutája.
Ezt már olvastad?