Ilyen pohárból kellene boroznunk a szakértők szerint
2022. December 7.Kívülről nézve furcsa rituálénak tűnhet, ahogy a sommelier a bort kóstolja. Kitölti a bort, fény felé tartja megfigyelve a színét, megszagolja, majd „szürcsölve” megkóstolja, hogy több oxigén kíséretében fogyassza. Ezek természetesen egyáltalán nem szükségtelen mozzanatok, mind azt a célt szolgálják, hogy a bor minőségét az összes érzékszervével felmérje.
Érdekes módon a nyelvünk sokkal kisebb szerepet játszik az ízlelésben, mint gondolnánk. A szaglásnak igen nagy a jelentősége, amit tapasztalhatunk is akkor, amikor meg vagyunk fázva, eldugult az orrunk, és nem érezzük az ételek ízét.
Emiatt a borkóstolás közben is az aroma, tehát a szaglás az egyik legfontosabb faktor. Az aromát pedig nagyban befolyásolja a pohár formája, amiből a bort fogyasztjuk. A széles szájú Bordeaux pohárban, a magas és vékony pezsgőspohárban és a kettő közötti Chardonnay pohárban teljesen más lesz még ugyanannak a bornak is az íze.
Tipp: Itt a szezon, készíts otthon forralt bort, puncsot!
Aztán ott van a bor lélegeztetése, ugyanis nem közvetlenül kitöltés után jó a bort fogyasztani, hanem csak egy kis idő múlva. Ha a bor levegővel kezd érintkezni, szulfitok és etanol szabadulnak fel, és ennek ütemét is befolyásolja a pohár formája. A keskenyebb poharakba töltött bor kisebb felületen érintkezik a szabad levegővel, mint a széles pohárba töltött. Olyan poharak is vannak, amelyek öblösek, de felfelé erősen összeszűkülnek, ezekből a poharakból rizlinget, Cabernet Sauvignont és pezsgőt érdemes inni. A szélesebb szájú poharakból testes vörösborokat: bordóit vagy merlot-t.
Általánosságban elmondható, hogy a vörösborokat nagyobb poharakból jobb fogyasztani, amelyeknél nagyobb felületen érintkezik a bor a levegővel, a fehér borokat pedig inkább a keskenyebbekből.
Forrás: mashed
Ezt már olvastad?