Így fogyaszd el okosan a napi zöldségadagod
2022. July 9.Nincs új a Nap alatt: az édesanyák ma is ugyanúgy győzködik a gyerekeket a zöldségevés fontosságáról, mint 20 vagy 40 évvel ezelőtt. Hasonlóan tesznek az orvosok is, mondhatjuk, hogy szinte a csapból is ez folyik: együnk több zöldséget!
Szögezzük le, a zöldségek egészségesek, ám még közöttük is felállíthatunk egy rangsort: vannak hasznosabbak, egészségesebbek, és vannak olyanok, amelyek egyes betegségek vagy fogyókúra, diéta esetén kevésbé javasoltak, netán alapvetően alacsonyabb a tápanyagtartalmuk. Nem azt tanácsoljuk, hogy inkább pacalt vagy szalonnát együnk zöldségek helyett, azt viszont igen, hogy válogassuk meg, mely zöldségekből eszünk többet, és melyekből kevesebbet.
Először is következzenek azok a zöldségek, amelyekből érdemes lenne többet fogyasztani.
Retek
Magas a rosttartalma, viszont kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaz. Bátran tegyük a szendvicseinkbe, salátáinkba, vagy próbáljuk ki serpenyőben, vajon sütve.
Uborka
Különösen nyáron kellemes a frissítő, lédús uborka. Tele van hasznos tápanyagokkal, ilyen a kálium, K-vitamin, emellett könnyen emészthető, és magas víztartalma miatt folyadékpótlás szempontjából is hasznos.
Cukkini
Grillezve, sütve vagy főzve is finom, sőt a zsenge cukkiniből felcsíkozva nyers cukkinispagetti is készíthető. Hasonlóan az uborkához, magas a víztartalma, így jól hidratál, emellett C-, K- és B–6-vitaminban is gazdag.
Sárgarépa
Gyors snack, leves, sütőben elkészítve köret – ugye, milyen változatos? Tele van B-, C- és D-vitaminnal, ásványi anyagokkal, segít megtisztítani az emésztőrendszerünket, így különösen ajánlott azok számára, akik valamilyen emésztési rendellenességgel küzdenek.
Szárzeller
A zöldségsnackek másik jeles képviselője ez a ropogós, rendkívül alacsony kalóriatartalmú zöldségféle. C-, K- és B–6-vitaminban gazdag, valamint antioxidánsokban is bővelkedik.
Kaliforniai paprika
Ízletes és ropogós nyersen, de sütve vagy grillezve is nagy kedvenc. Íze a színétől függ, ami egyébként nem jelenti azt, hogy a zöld és a piros más fajta lenne, csak a zöld éretlenebb, míg a piros a teljesen beérett termés, a sárga pedig a kettő között áll félúton. Antioxidánsai és a benne található C-vitamin miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.
Nézzük, mely zöldségek esetén érdemes meggondolnunk, hogy mennyit fogyasztunk belőlük!
Vöröshagyma
Bár a magyar konyha egyik megkerülhetetlen alapanyaga, a benne található egy bizonyos szénhidrátfajta miatt megemésztése sokaknak gondot jelent, puffadást eredményezhet. Okozhat ezen kívül savat is.
Burgonya
Teljes mellőzése szintén elképzelhetetlennek tűnhet, de a burgonya bizony nem diétabarát. Magas a szénhidráttartalma, ezért bánjunk vele óvatosan, ha diétázunk.
Padlizsán
Nyári sláger, ez tény! Azonban tartalmaz egy olyan vegyületet, amely elfogyasztása emésztési problémákat okozhat egyeseknek. Ha gyakran érezzük rosszul magunkat padlizsánfogyasztás után, érdemes mérsékelni vagy elhagyni.
Tipp: Bebarnult a padlizsán? Mutatjuk, ehető-e még
Kukorica
Fogyasztása azoknak nem (vagy csak kis mértékben) ajánlott, akik fogyni szeretnének, mivel magas a glikémiás indexe, azaz jobban megbolygatja a vércukorszintet. Ha mégis ennénk, fogyasszuk rostdús ételekkel együtt.
Kapcsolódik:
Forrás: mashed