Mik lehetnek azok a fehér foltok a sajtokon?
2022. June 27.Kivesszük a kedvenc sajtunkat a hűtőből, és rögtön kiszúrjuk: fehér foltok jelentek meg a felületén. Csalódottan elindulunk a konyhai szemetes felé, mondván, megpenészedett. De álljunk csak meg egy pillanatra! Biztos, hogy penész, amit látunk? Vagy valami teljesen más?
A kis fehér pöttyök – bizonyos fajta sajtokon – nem mindig a penészedés jelei, hanem időnként csak azt mutatják, hogy érik a sajt. De hogyan tegyünk különbséget a penész és „nempenész” pöttyök között?
Tipp: Süssünk sajtot gofrisütőben!
Ehhez elég alaposabban megvizsgálnunk a foltokat. Ha kis dombocskákként kiállnak a sajt felszínéből, akkor sajnos penészről van szó. Az is árulkodó lehet, hogy a penész a sajt külsején jelenik meg, tehát ha egy friss vágási felületen pillantjuk meg ezeket a foltokat – miután vágtunk egy szeletet –, akkor valószínűleg nem penésszel állunk szemben.
De mitől lehet még foltos a sajt, ha nem penésztől? Ahogy a sajt érik, bekövetkezik egy bizonyos kristályosodási folyamat. Az élelmiszer-biológusok és vegyészek rendkívül részletesen el tudnák magyarázni, hogy mi és miért történik, de valójában csak annyit érdemes tudnunk, hogy ha ezek a kristályok megjelentek, az azt jelenti, hogy ahogy a sajt érett, és szerkezetében pozitív változások mentek végbe – vagyis finomabbá, ízletesebbé vált.
Kapcsolódik:
„Minél büdösebb, annál jobb” – Vastag Tamás különös, új hobbira talált
Forrás: mashed