10 apró konyhai maradék, amit nem érdemes kidobnod
Ha egy étel megromlott, egyértelmű, hogy a kukában a helye. Amennyiben viszont fogyasztásra abszolút alkalmas, de „tegnapi”, kevés, eredeti formájában már „unalmas”, itt az ideje előkapni a kreativitásunkat! Cikkünkben 10 egyszerű, hétköznapokban is jól alkalmazható példát hoztunk, a jelszó: mentsük meg a maradékokat!
Maradék főtt tojás
Cikkezzük fel, és tejföllel, mustárral, majonézzel, fűszerekkel összedolgozva keverjünk belőle egy gyors tojássalátát. Ha pedig krémesre törjük, már kész is uzsonnára a tojáskrémes szendvics.
Maradék krumplipüré
Liszttel, tojással, fűszerekkel összedolgozva kisüthetjük lepénynek, de tehetjük pogácsák tésztájába is.
Tipp: Majdnem kiürült a mustáros üveg? Nézd, mit tehetsz vele!
Maradék zöldségdarabok, például répa, paprika, cukkini
Süssük kívül ropogósra, belül puhára serpenyőben, vagy dúsítsunk velük tésztafeltéteket, ragukat.
Maradék sült zöldségek
Tegyük lábasba, öntsük fel vízzel vagy alaplével, fűszerezzük kedvünkre, majd botmixerrel törjük krémesre. Löttyintsünk hozzá egy kevés tejszínt, majd egy forralást követően el is készült a krémlevesünk.
Maradék szikkadt kenyér
Olasz panzanella, azaz kenyérsaláta alapja lehet, zöldségekkel, olívaolajjal, balzsamecettel és fűszerekkel kell csak összeforgatnunk, majd kivárnunk, amíg a hűtőben összeérnek az ízek. Ha menthetetlen a kenyerünk, kenyérmorzsaként még „tovább élhet”.
Maradék piskóta
Lehet belőle „hamis”, gyors somlói, vagy daráljuk le, majd lekvárral összedolgozva formázzuk finom sütigolyókká.
Maradék sült vagy főtt hús
Tehetjük leveles vagy kelt tésztába, vagy apróra vágva, szósszal összeforgatva készíthetünk belőle „hamis” tépett húst.
Maradék rizottó
Jöhet még egy olasz étel? Az összeállt, „másnapos” rizottót dolgozzuk össze tojással, fűszerekkel, formázzunk belőle gombócokat. Panírozzuk be, majd süssük ki olajban. Meg is tölthetjük: a gombócok közepébe mehet mozzarella sajt, vagy magát az összeállt rizottót is kikeverhetjük sűrű, fűszeres paradicsomszósszal.
Maradék sajtvégek
Tehetjük rakott ételek tetejére, lereszelve lehet belőlük sajtgombóc, illetve amerikai sajtos makarónit, azaz Mac&Cheese-t is készíthetünk a felhasználásukkal. Minél többféle, annál jobb!
Maradék kolbász, sonka
Ha csak kevés maradt, tejföllel, főtt tojásokkal, ketchuppel daráljuk le, és vessük be melegszendvicskrémként.
Kapcsolódik: