Hogyan szabadítsuk meg a műanyag dobozokat az ételszagtól?
2022. April 25.A mikrózható műanyag dobozok a legtöbb háztartás alapkellékei, hiszen olcsók, számos méretben és formában könnyen beszerezhetők, használatuk pedig rendkívül praktikus a hétköznapokban.
Amikor újonnan megvesszük, még szép tiszta, karcmentes és maximum egy kis műanyagszaga van, ami elég gyorsan elillan. Pár használat után – vagy legkésőbb akkor, amikor először curryt csomagolunk bele… – viszont a dobozunk lassan, de biztosan kezd elszíneződni, és idővel furcsa, beazonosíthatatlan „vegyes ételmaradékos” szaga lesz, bármilyen alaposan is mossuk el minden használat után. Mit tehetünk ez ellen, rendbe lehet hozni a már használt, de még jó állapotú dobozokat? Szerencsére létezik több lehetséges megoldás, lássuk!
Az első lehetséges opciónk a „mindenre is” használható szódabikarbóna. Szórjunk egy keveset a dobozba, majd adjunk hozzá vizet, ezzel sűrű krémet alkotva. Dörzsöljük be a krémmel belül a doboz falait, hagyjuk így legalább pár órára vagy egy éjszakára, majd öblítsük ki. A citrom is működik. Mossuk ki citromos vízzel a dobozt, vagy dörzsöljük be a falát citromgerezddel. Ecettel is próbálkozhatunk, ehhez töltsük fel hígított ecettel a dobozunkat, hagyjuk pár percig állni, majd öblítsük ki.
Tipp: A szódabikarbóna igazán varázslatos!
A szagok ellen az újságpapír is segíthet, csak tegyünk bele egy összegyűrt darab újságot, majd zárjuk le a dobozt a fedelével. Érdekes módon újságpapír helyett ugyanígy egy darab szenet is tehetünk bele. A kávéról is ismert, hogy nagyon jól el tudja tüntetni a különböző szagokat. Szórjunk egy kis őrölt kávét a dobozba, fedelet rá, majd várjunk. Mondjuk ezután kissé „kávés” lesz a dobozunk, de ki ne szeretné a kávé illatát?
A legegyszerűbb megoldás pedig egy kis napsütés. Ha éppen szép az idő, rakjuk ki a kellemetlen szagú műanyag dobozunkat napozni. És még egy trükk: amikor elpakoljuk a dobozokat, tegyünk mindbe egy nagy csipet sót, el fogja nyelni a szagokat. Csak ne felejtsük bennük a következő használat előtt.
Ez is érdekelhet:
Forrás: mashed