Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Egy fogkefe élete, több felvonásban

Mielőtt kidobnád, elmondjuk, mire jó még!
2021. május 21.

A szájápolás a napi rutin elengedhetetlen része, ám ha mostanában légúti betegségen estünk át, akkor azonnal szerezzünk be új fogkefét, hogy a bakteriális újrafertőződést elkerüljük. A régit pedig még akár takarítási céllal tovább is használhatjuk: a leselejtezett példány erős tisztítószerekkel alkalmazva meghálálja, hogy nem kukáztuk ki azonnal. A nagyon zsíros felületeket vagy a sütőlapra odaégett ételmaradékot is a súrolószerrel együtt hatékonyan el tudja távolítani ez a kis eszköz, a szűk helyekre – sütő belsejébe, mosogatógép kiemelt szűrője – is behatoló feje kapóra jön. Illetve cipőápoláshoz is bevethető ez a tárgy, vagy a kutya-cica tálkájának kipucolásához.

A sztenderd fogkefe felhasználási ideje amúgy is nagyjából 2-3 hónap: ennyi idő alatt elöregszik a sörte. Addig is érdemes rendszeresen fertőtleníteni: akinek az e célra kapható tabletta vagy a szájvíz túl vegyi, az UV-fénnyel működő berendezéssel is sterilizálhat. A mosogatógéppel történő tisztítása viszont nagyon meggyötri a kefét, ami így veszít hatékonyságából. De természetes anyagokkal is karban tarthatjuk a fogsor seprűjét: forró, enyhén sós vízbe márthatjuk pár percre, illetve 3-4 teáskanál szódabikarbóna egy pohár vízben feloldva is hatékony szer. Heti egyszer tömény ecetbe is betehetjük a fejet, majd egy óra áztatás után szárítsuk ki.

Mindennapjaink kísérője már i.e. 3500-ban megjelent, igaz, akkor még csak fadarabkákat rágcsáltak a babiloniak. Majd a muszlimok a miswak nevű antibakteriális hatású növényt vallási előírásként alkalmazták szájtisztításra, Kínában pedig zamatos ágakat használtak erre a célra. A történet Angliában lépett szintet 1780-ban, mikor William Addis üzeme elkezdte a fa fogkefék tömeggyártását. Csontból is nyertek nyelet elődeink, a sörte pedig állati – vaddisznó vagy ló – szőrből készült, és 1938-tól kezdődően a műanyag ezt a területet is szinte teljesen átvette. Az elektromos fogkefe 1959 óta hódít: ennek csak a fejét kell alaposan megtisztítani, az elektronikus nyelet nem szükséges fertőtleníteni.

Perzsa

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mire jó a szódabikarbóna?

Mire jó a szódabikarbóna?

Íme 7 hasznos tipp

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.