Ezek a leggyakoribb hibák, ha babbal főzöl
2022. April 3.A bab szuperegészséges és tápláló hüvelyes tele hasznos tápanyagokkal, rostokkal, fehérjékkel. De valljuk be, számos ponton elszúrhatjuk az elkészítésüket. Aggodalomra azonban semmi ok, csupán némi odafigyelés szükségeltetik, hogy igazán finom legyen a száraz babos ételünk.
Nem áztatjuk be
Pedig szükséges! Ha elfelejtettük a receptben előírt egy éjszakára, de még van a főzésig 2 óránk, nincs minden veszve – azaz a rövidebb időn át tartó áztatás sem felesleges. És van még egy érvünk: tapasztalatok alapján az előzetesen beáztatott főtt bab könnyebben emészthető.
Kemény vizet használunk a főzéshez
Lehet, furcsán hangzik, de ha bab kerül a lábasba, nem mindegy, hogy az otthonunkban kemény víz folyik-e a csapból. Ez ugyanis megnehezíti a bab puhulását. Ha túl kemény a víz lakhelyünkön, próbáljunk más, lágyabb vízforrást választani!
Tipp: Válogass laktató babos fogásaink közül!
Túlfőzzük a babot
Rendben, nem puhul meg 5 perc alatt, de azért érdemes odafigyelni a lábasban zajló eseményekre. A túlfőzés nemcsak az íz rovására megy, hanem az étel sem lesz túl hívogató, ha babszemek helyett péppel vagy pürével találkozunk benne (hacsak nem ez a cél…). Sőt! A tápanyagtartalom is csökken.
Vagy fordítva: nem főzzük meg eléggé
Rágós, kemény, egyszóval egyáltalán nem finom. De ez még a „kisebb” gond! A nyers bab lektint tartalmaz, ez a fehérje pedig az arra érzékenyeknél különböző bélrendszeri, emésztési problémákhoz vezethet. Jó hír, hogy az áztatás és a megfelelő ideig tartó főzés minimalizálja ezeknek a fehérjéknek a jelenlétét.
Figyeljünk a savas hozzávalókra!
Ha kell is paradicsom, citromlé vagy ecet a receptbe, ne a nyers babhoz adjuk, ugyanis a kemény vízhez hasonlóan a savas összetevők is megnehezítik a bab puhulását.
Szavatossági idő
Úgy gondoljuk, hogy a világ végéig eláll a bab, de ez nincs így! Nézzük meg a csomagoláson a lejárati időt, vagy ha kimérve vásároljuk, jegyezzük fel a megvétel időpontját. A régi (2-3 éven túl őrizgetett) bab nehezen puhul meg, és fokozatosan elveszíti a benne található hasznos tápanyagokat is.
Tipp:
Forrás: mashed