Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mindig is érdekelt, hogy miben más a fasírt és a húspástétom?

Nagymamáink receptjei rejtik a különbségeket, és bátran variálhatunk is rajtuk.
2022. January 25.

A darált hús több mindenre is használható: rakott tálak, bolognai és levesek mellett a legjobban összegyúrni, majd sütni-főzni szeretjük. Vonaton, zsemlében tudod elképzelni egy szeletét, melyben egy főtt tojás is ott figyel, esetleg délutáni falatkaként, fogpiszkálóra tűzve? Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból jönnek létre a különböző húskészítmények. A húspástétom például valaki szerint marhából az igazi, más pedig a sertésre esküszik – hagymával pirítani, majd húsleves levével felönteni, illetve krumplikockákkal, répával, sóval-borssal ízesítjük. Ínyencek főtt tojást is süllyeszthetnek a masszába. Jól elkeverve, előremelegített sütőben sütjük ki tepsiben szétterítve, 45 percig 176 fok körül. A húsgolyóvá formázott fasírozott viszont némileg máshogyan áll össze. Van, aki ropogósan szereti, esetleg mázzal, vagy szószban úszva – a lényeg, hogy ízletes és sokféleképpen variálható menüt ad.

Ide köthető: Környezettudatos döntés lenne lárvás fasírtot enni?

Ha még nem nagyon próbáltad ki magad fasírt-készítőként, akkor se csüggedj – nem egy lehetetlen küldetés, amiről szó van. Alapvető fűszerekkel összegyúrt darált húsról beszélünk, melyet falatkákra formázunk. Pár trükk persze nem árt, ami az eredmény minőségénél igencsak beszámíthat. Eleve az alapanyag-választás is több irányba vihet: marha, bárány vagy sertés ajánlott a valódi porhanyós golyókhoz. Ha olyan lágyabb húst választanál, mint a csirke vagy a pulyka, akkor nem szabad túlfőznöd, ugyanis megkeményedhetnek. Azzal is csavarhatsz a dolgon, ha összekeversz eltérő darált húsokat.
Amire nagyon ügyeljünk, hogy hidegen készüljön a massza: így a zsír nem olvad meg idő előtt. Hűtött edényben keverjük össze a hozzávalókat, és ha elősütött hagymát is tennél bele, akkor várd meg, míg teljesen kihűl. Főzéskor a fehérje összezsugorodik, ami keménnyé teszi a gombócokat. Ezért kell habarcs, ami a tej, tojás és zsemlemorzsa összjátéka – ezek tartják nedvesen és lágyan a masszát. Egyiket se hagyjuk ki – ha vegán változatot készítünk, akkor a  megfelelő adalékokra cseréljük!
Fűszerezés után jön a formázás: ha túl szorosra gyúrtuk, akkor a gombóc rágós lesz, mintha csak radírt ennénk. Olajos kézzel dolgozzunk, akkor a mix nem fog annyira ránk tapadni, illetve könnyebben fog menni a formázás is. Ha csinos, egyforma golyókat szeretnénk, akkor a fagyiskanál használata egy jó ötlet. Lehetőleg ne serpenyőben-olajban süssünk, hanem sütőben és tepsiben. Így szépen barnulnak majd a húsgombócok, ráadásul gyorsan, könnyen és fröccsenés nélkül zajlik majd a folyamat. Bárányt citrommal, borjút vörösboros szósszal, pulykát zöldséggel – mindet azonnal kipróbálnánk, hiszen egyik jobban hangzik, mint a másik.

Készítettél már ehhez hasonlót?

Fasírt nem csak húsból lehet! Érdemes kipróbálni a zöldséges verziókat is

Perzsa
Forrás: tasteofhome.com/ thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

7 dolog, melyet tudnunk kell a darált marhahúsról

7 dolog, melyet tudnunk kell a darált marhahúsról

Mielőtt elfogyasztunk egy fasírtot, ezt olvassuk el

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!