Van olyan, hogy a régi kávé egyszerűen elporlad?
A kávét senkinek sem kell bemutatni, és általában idő előtt el is szokott fogyni az alapanyag, amiből ezt a serkentő italt készítjük. Számos formában fogyaszthatjuk – íz és intenzitás tekintetében is zongorázni lehet a különbséget a finom változatok közt. Az antioxidánsokban dúskáló “feketeleves” eltarthatósága azonban néha feladja a leckét, még a szakembereknek is. Már a tárolásra sem árt, ha ügyelünk – lehetőleg a csomagoláson javasolt módon raktározzuk a portékát.
Ha megfelelően rakosgatjuk, akkor a teljes kávébabszemek, sőt: még az őrölt verzió is egész sokáig eláll. Mivel száraz áruról van szó, a házi használatban lévő változatok nem illene, hogy begombásodjanak, vagy más, nedvességtől származó változáson essenek át. Ám az eltarthatóság múlik azon is, hogy milyen eljárással készült a kávénk. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a daráltnál jobban eláll az egész szemes; és attól is függ az állapota, hogy a konyhapulton tartjuk, vagy a kamrában, esetleg ha “jégre tesszük”. A fagyasztó vagy a hűtő hidege ugyanis szintén befolyásolhatja a száraz kávé aromáit, ám így tényleg tovább eltartható ez az alapanyag.
Ide kötődik: Koffeintablettát bekapni kávé helyett – szentségtörés, vagy praktikus dolog?
A pörkölt, egész kávészemek bontatlanul több hónapig, de akár évekig is megőrzik állagukat. Szoba hőmérsékleten, hőtől, fénytől és nedvességtől védve a címkén jelzett dátumig gond nélkül megtartják a minőségüket. Ezt a gyártó jelzi, illetve a csomagoláson is múlik valamennyi. Ha kinyitottuk, akkor viszont a frissesség már csak 1-3 hétig tartható fenn. A szemeket zúdítsuk be egy légmentesen záró, száraz, sötét dobozba, melyet szoba hőmérsékleten, extrém hőhatástól távol tároljunk. A fagyasztóban ilyen dobozban 3-4 hónapot is átvészel ez a csomag, ám erre csak végső esetben kerüljön sor. Ha ez az időkorlát lejár, akkor dohossá válik a kávé, sőt – nem is biztonságos már fogyasztani. Esetleg gázmentesítő szeleppel ellátott csomagolást válasszunk, mely kiengedi a pörköléskor keletkezett szén-dioxidot: ez frissebb állagot és hosszabb eltarthatóságot eredményez.
Az őrölt kávé némileg más eset – itt még inkább figyeljük a feltüntetett dátumot. Felbontás után fényt és levegőt nem áteresztő dobozban tartsuk a lakásban, hőtől és nedvességtől óvva; így egy-két hétig marad friss a főzni való. Ha párás az otthonod, akkor jól lezárva, hűtőben két hetet, fagyasztóban egy hónapot is kibír a kávédarálék. Az instant változatok akár két és húsz(!) évet is kitartanak, ha megfelelően tárolják őket; de még felbontva is jók pár évig.
A kapszulák minőségét a gyártó addig garantálja, amíg fény-, nedvesség- és hősugárzás-mentesen tároljuk, így nincs okunk aggodalomra. Ha picit kifutottunk már az időből, akkor is ihatóak maradnak, ám olyan nagy ízélményt már nem fognak nyújtani.
A frissen főtt kávé van, aki szerint fél óra múltán már ihatatlan, de ez nem igaz. Akár négy órával később is lecsúszhat, ha nincs benne tejszármazék. Ellenben ha már nem tisztán fekete, akkor az idő fele ennyi csak, főleg szoba hőmérsékleten. Hűtőbe téve a lefőzött, nyers kávé lefedve 3-4 napig opció, ám az aromáitól már ne várjuk csodákat. Tejjel ugyanez maximum két napig játszható el; de mindenképp szaglásszuk meg, mielőtt belehúznánk, hogy nem indult-e romlásnak.
Cold brew eljárással készült ital letakarva a hűtőben 7-10 napot is eláll – ám ha vizet adtál a koncentrátumhoz, vagy boltban vetted készen, akkor 3-4 napnál tovább ne húzd az időt. A tejes verzió fogyjon el két órán belül, illetve hűtőbe téve egy-két nap a maximuma. Extrémebb mód a fagyasztás: jégkockatartóba öntsük, majd megszilárdulva egy légmentes zacskóba vagy dobozba szórjuk át a darabkákat. Két hétnél tovább ezt se tárolgassuk: beledobhatjuk plusznak a friss cold brew-bögrénkbe is, vagy simán hagyjuk kiengedni. Ha imádod a kávét, de pont reggel utálsz a főzéssel szerencsétlenkedni, akkor próbáld ki, hogy csak benyúlsz a hűtőbe egy kis cold brew-ért. Ízletesebb lesz, mintha a tegnapi, forrón főtt kávé-maradékot kortyolgatnád.
Ha romlott vagy rosszul tárolt kávé jutna a szervezetünkbe, akkor sajnos nem csak az ízével lesz gond. A színehagyott, humuszos állagú vagy rossz szagú őrleményt inkább engedjük el. A hozzáadandó tejjel is óvatoskodjunk: szoba hőmérsékleten két óránál többet ne álljon a fehér ital, nehogy a baktériumok felszaporodjanak benne. A romlott tejtől ételmérgezés is kapható sajnos.
Ettől is garantáltan felélénkülsz:
Zsírégetés koffeinnel! – Mutatjuk, hogyan segít a fogyásban a kávé
Perzsa
Forrás: healthline.com