Szentségtörés a kocsonyát lefagyasztani?
A kocsonya, avagy más néven aszpik egy aminosavakban és tápanyagokban gazdag ennivaló. Szuper, természetes kollagénforrás, mely támogatja a csontok, fogak és ízületek egészségét. A ketogén és paleo táplálkozás hívei előszeretettel fogyasztják, és további diéták is elég megengedőek vele szemben. Már a középkorban is készítettek ilyen finomságot, és – akárcsak a hasonlóan készülő húsleves – nagy népszerűségnek örvend nálunk is.
A legrégebbi receptek szerint az aszpik fő funkciója az volt, hogy tartósítson: húst, tojást és zöldséget. Manapság jobb esetben hamarabb elfogy, illetve ha valamit mégis el szeretnénk tenni, akkor arra vannak modernebb módszerek is. A kocsonya hosszasan és lassan készül, hogy minél több értékes anyag kifőhessen a csontokból. A legjobb, ha tanyasi kapirgálós csirkét vagy házi tartású vágóállatot szereztünk be, mely hormon- és antibiotikum-kezelést nem látott, és a tápláléka is minél természetesebb, tisztább volt. A sokáig tartó hőkezelés dolgozza meg a kollagént, a fehérjét, a velőt, a porcokat és inakat, mely folyamat végén létrejön a zselatin.
Ezt láttad már? Csontlevessel a fiatal és feszes bőrért
Ez az anyag segíti a fehérje felszívódását és megnyugtatja a bélrendszert. Kívülről is táplál a kollagén-tartalma: ruganyossá teszi a bőrt, és általa csökken a cellulitis. Disznó csülök ugyanúgy alkalmas, mint a hálaadásról maradt pulyka, de sültcsirke-romok szintén megfelelnek. A kuktába kerülhet a husi mellé zeller, hagyma és répa is, illetve a a végén a fokhagyma koronázza meg az ízeket. Aki fűszeresebb, az oregánót, rozmaringot és bazsalikomot szintén bele dobhat az akár nyolc órán át rotyogó edénybe. Ha elkészült, akkor hűtőben álljon négy órát a tányérokba vagy zárható dobozokba kiporciózott kocsonya. A tradíció szerint mustárral vagy tormakrémmel illene kínálni, de egy kis rozskenyér is lecsúszhat mellé.
Ám abban az esetben, ha nem fogy a kellő ütemben ez az étel, akkor sajnos felmerül, hogy le kellene fagyasztani belőle a későbbiekre. Semmi gond: szabad ilyet tenni, ugyanis a zselatin dermedten is megtartja a kötőerejét. Kiengedésnél pedig nem esik teljesen össze, amint az talán elvárható volna. Persze tökéletes állagot azért ne reméljünk, pici csomósodás előfordulhat. A legjobban tesszük, ha kicsit újramelegítünk minden kocsonyás húst, hogy visszanyerje a guszta küllemét. Az aszpik átlátszó jellege picit romolhat, de erre is van egy-két trükk: egyrészt fejjel lefelé kínálhatjuk a kocsonyát, így a tányér tetejére kerül a húsos rész. A másik módszer pedig az, ha főtt tojással vagy répával díszítjük a felszínét.
Ki ne hagyd, ha szereted a kocsonyát:
Perzsa
Forrás: prepareandnourish.com / healthy-food-near-me.com