Így reggelizz cukorbetegként
2022. January 3.A cukorbetegség – legyen az bármely típus – szigorú étrendet igényel. Mivel nem mindegy, hogy a beteg mit, mikor és mivel eszik, ezért sokszor komoly fejtörést okoz egy olyan diéta kialakítása, amely finom, változatos és nem mellesleg kordában tartja a vércukorszintet. Csikai Claudiát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, vajon milyen egy jó diabetes-barát reggeli.
Változó napszaki inzulinérzékenység
A nap folyamán az emberek inzulinérzékenysége változik – ezt igen fontos figyelembe venni az étrend kialakításánál, pontosabban, hogy mikor milyen felszívódású ételeket fogyasztunk. Reggel az inzulinérzékenység igen rossz, így kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat. Ezt követően az inzulinérzékenység fokozódik, és a déli-délutáni órákban a legjobb. Ezért ekkor már megengedhetőek a gyorsan felszívódó szénhidrátok is (természetesen a kcal, zsír és ch mennyiségekkel számolva). Késő délután, este ismét romlik, így ekkor újra csakis a lassú felszívódású ételekhez nyúljunk!
Reggelizzen, mint egy király! Vagy mégsem?
Azt mondják, a reggeli a legfontosabb étkezés, hiszen ha ezzel indítjuk a napot, felébreszti az anyagcserét, és kihat a nap többi étkezésére is. Amennyiben jól választjuk meg a reggelinket, úgy sokkal kisebb eséllyel nyúlunk napközben nassolnivalókhoz, valamint kevesebbet is fogyasztunk a többi étkezésnél, és később is éhezünk meg.
Cukorbetegség esetén azonban ügyelni kell, mit is eszünk reggelire: mivel csakis lassú felszívódású ételeket lehet ekkor fogyasztani, ezért a legjobb, ha valamilyen teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset veszünk magunkhoz fehérjével. A tejet magas laktóztartalma miatt ekkor kerüljük – ha nagyon nem tudunk meglenni nélküle pl. kávéhoz –, abban az esetben választhatunk valamilyen alternatív tejet. Ekkor viszont ügyeljünk arra, hogy az cukormentes (sajnos gyakran nem az) és lehetőleg alacsony zsírtartalmú legyen. Ha mindenképp valamilyen tejterméket szeretnénk enni, olykor kis cukormentes joghurtot vagy kefirt elfogyaszthatunk.
Fontos, hogy ne felejtsük el számolni a szénhidrátokat (reggelire általában 30g szénhidráttal kell számolni). Ez természetesen személyenként változhat, hiszen az, hogy kinek mennyi szénhidrát engedélyezett, azt befolyásolja az illető BMI-je, vércukor értéke is – mondja Csikai Claudia, a Cukorbetegközpont diabetológusa.
Tipp: Miért annyira egészséges a zabpehely?
Melyek a legideálisabb alapanyagok reggelire diabetes esetén?
Teljes kiőrlésű kenyér
Zöldségek
Jó minőségű felvágottak (érdemes vigyázni az adalékanyagokkal, sóval, szójával)
Kefir, joghurt
Zabpehely (vannak, akik érzékenyebben reagálnak rá, így ki kell tapasztalni)
Tojás
Sajt
Jöjjenek konkrét receptötletek is!
Avokádókrém (4 adag)
Hozzávalók:
2 db avokádó
1 db kicsi lila hagyma
1 db paradicsom
2 ek citromlé
koriander
fokhagyma
só, bors
1 db főtt tojás
60 g teljes kiőrlésű kenyér
80 g jégsaláta
Elkészítés:
Vágjuk félbe az avokádókat, majd egy kanállal távolítsuk el a magokat és a héjat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, ízesítsük. Helyezzünk főtt tojást a tetejére, kenyérrel és jégsalátával tálaljuk.
Melegszendvics (1 adag)
Hozzávalók
30 g óvári sajt reszelve
3 szelet csirkemellsonka
vaj – vékonyan kenve
60 g rozskenyér
150 g zöldpaprika
Elkészítés:
A szokásos módon készítsük el a melegszendvicset: a kenyeret kenjük meg vékonyan vajjal, tegyük rá a sonkaszeleteket, majd erre jöhet a reszelt sajt. Sütőben, sütőpapíron sütve kb. 10-15 perc alatt tekinthető késznek, amikor a sajt már aranybarnára sült. Mellé jól megy a nyers zöldpaprika ízlésesen tálalva.
Ez is érdekelhet:
Használjuk a muffin formát másra is – süssünk benne sós reggelit!
Forrás: napidoktor.hu