Poharas flódni
A flódni számomra mindig is egy igazi hedonista süteményt jelentett, amit azok szeretnek, akik az ünnepi asztal felett nehezen tudnak dönteni a mákos és diós bejgli és az almás pite között. Mivel abszolút közéjük tartozom, de az elkészítéséhez nincs elég türelmem, muszáj volt kitalálnom egy kevésbé időigényes, de ugyanolyan élményt adó desszertet.
Hozzávalók
4 adaghoz- „Tésztához”:
- 12 dkg cukormentes keksz
- Mákos réteghez:
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg eritrit
- ½ citrom reszelt héja
- 2 ek vaníliaaroma
- 2 dl víz
- Diós réteghez:
- 12 dkg darált dió
- 5 dkg eritrit
- ½ narancs reszelt héja
- 2 dl víz
- Almás réteghez:
- 1 db édes alma
- 1 ek őrölt fahéj
- ¼ citrom reszelt héja
- Lekváros réteghez:
- dkg cukormentes szilvalekvár
Elkészítés
A kekszet kézzel apró darabokra morzsoljuk.
Külön-külön pár perc alatt összefőzzük a mákos és diós réteg hozzávalóit, majd hűlni hagyjuk.
Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd összekeverjük a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.
Végül összeállítjuk a flódnit. A poharak aljára kerül egy evőkanálnyi kekszmorzsa, majd eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket. Ezeket a lépéseket megismételjük a diós, az almás és a lekváros töltelékkel is minden pohárban.
Néhány órát a hűtőben pihentetjük, hogy a keksz megpuhuljon és összeérjenek az ízek, ezután már fogyaszthatjuk is.
Ezt a karácsonyi receptet is próbáld ki: