Pisztáciás linzer cukormentes eperlekvárral
A hagyományos karácsonyi süti, de egy kis csavarral és egészségesebb kivitelben, ami semmit sem vesz el az ízélményből.
Hozzávalók
24 darabhoz- 15 dkg zabpehelyliszt
- 15 dkg durum fehér liszt
- 2 dkg búzasikér
- 1 kk sütőpor
- 10 dkg por eritrit
- 10 dkg hámozott pisztácia
- 20 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- 20 dkg fagyasztott eper
- 5 dkg eritrit
- 2 dkg chiamag
Elkészítés
A liszteket összekeverjük a búzasikérrel, a sütőporral és a por eritrittel. A hámozott pisztáciát késes darálóban pár másodperc alatt kisebb darabokra aprítjuk, majd ezt is beleszórjuk. A vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékben, végül a tojássárgájával együtt összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagoljuk, és legalább egy órát a hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
Ha letelt a pihentetési idő, lisztezett felületen 4-5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd kiszaggatjuk, a fele adagnak a közepét is kilyukasztjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és az előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Ezalatt elkészítjük az eperlekvárt. A fagyasztott epret egy lábasba tesszük az eritrittel és a chiamaggal és alacsony lángon addig főzzük, amíg felmelegszik a gyümölcs és elolvad az édesítő. Ezután félretesszük és hagyjuk besűrűsödni.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd megtöltünk egy-egy lyukas és egy-egy teli linzert eperlekvárral. Por eritrittel megszórva tálaljuk.
Csirkéhez is próbáld ki a pisztáciát!