Pizzás rudak
Finom zöldfűszeres paradicsomszósz, baconcsíkok és sajt, no meg egy jó kelt tészta. Pont ennyi kell egy hétvégi buli tökéletes sós sütijéhez.
Hozzávalók
8-10 darabhoz- A tésztához:
- 25 dkg liszt
- ½ tasak instant élesztő
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1/2 kávéskanál só
- kb. 1,5 dl langyos víz
- A töltelékhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 kis konzerv (7 dkg) sűrített paradicsom (22-24%-os)
- 1 kávéskanál morzsolt oregánó
- 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
- só
- 8 csík bacon
- 5 dkg trappista sajt
Elkészítés
A tészta hozzávalóit a víz kivételével egy nagyobb tálba mérjük. Alaposan összedolgozzuk, közben apránként hozzáadagoljuk a vizet, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a szószt. Egy kis lábasban felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, áttört fokhagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszereket és a sót, majd kevés vízzel hígítjuk, és pár perc alatt összefőzzük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kb. 22×28 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük a paradicsomszósszal. A baconcsíkokat keresztben kettévágjuk, és egymás mellé a tésztára helyezzük (az egyik szélesebb oldalról indítsuk, így kb. a tészta közepéig fognak érni), majd rászórjuk a lereszelt sajtot is. Ezután a csak paradicsomszósszal megkent tésztarészt ráhajtjuk a baconös-sajtosra, óvatosan összenyomkodjuk, és csíkokra vágjuk.
A csíkok két szélét ellentétes irányban párszor megtekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól pár cm távolságra. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.
Ezt is próbáld ki: